Den italienske kirurg Paolo Macchiarini, der er blevet betegnet som »verdens mest interessante menneske«, har forårsaget død og lidelse og sendt rystelser gennem eliten af den svenske lægeverden og helt ind i Nobelpriskomiteen.

I den fiktive verden har man Dr. Frankenstein, Baron von Münchhausen og Don Juan. I den virkelige verden behøver man ikke at gå længere end til Paolo Macchiarini. Han leverer hele paletten. Den italienske kirurg har været årsag til en kæmpeskandale, der har gennemrystet og ført til fyringer i toppen af såvel Nordens mest prestigeombruste hospital som i dele af den svenske Nobelpriskomité.

Han har ført en kærlighedssyg amerikansk TV-producer bag lyset og anvendt både paven og stjernetenoren Andrea Bocelli i et opsigtsvækkende svindelnummer. For ikke at tale om, at han angiveligt har efterladt et skræmmende spor af død og menneskelig lidelse bag sig.

Storcharmøren Paolo Macchiarini blev født i 1958 i Schweiz og blev senere optaget på universitetet i Pisa, hvor han tog medicinsk eksamen med speciale i luftrørskirurgi. Nogenlunde samtidig, i 1986, blev han gift og fik to børn.

Derefter indledte han en international karriere: USA, Frankrig, Tyskland og endelig Spanien, hvor hans rejse mod den medicinske stjernehimmel for alvor blev indledt. På et hospital i Barcelona stod Paolo Macchiarini i spidsen for verdens første luftrørstransplantation med anvendelse af stamceller. Det vil sige, at det donerede luftrør var gennemvædet i stamceller fra patienten i et forsøg på at forhindre organudstødelse.

Operationen blev en succes. Sådan så det i hvert fald umiddelbart ud. Hvorefter tilbuddene væltede ind til Macchiarini, der for længst var blevet en ægte professor – i det mindste ifølge hans respektindgydende CV.

Et af de gunstige tilbud kom fra Karolinska Instituttet i Stockholm, Nordens førende medicinske universitet med tæt tilknytning til et stort hospital af samme navn. I 2010 blev Macchiarini ansat på Karolinska som gæsteprofessor og overlæge. Her havde man store ambitioner og ønskede at drage fordel af den italienske pioners ekspertise.

I 2011 skrev han medicinhistorie, da han på Karolinska stod i spidsen for verdens første transplantation af et kunstigt luftrør. Hemmeligheden var atter at gennemvæde det denne gang syntetiske organ med patientens egne stamceller.

Den italienske kirurg var pludselig en verdenssensation, og i efteråret 2012 kom han i det amerikanske TV-selskab NBCs søgelys, da en chef læste en artikel om ham på forsiden af New York Times.

Chefen henvendt sig til NBCs erfarne og prisbelønnede producer Benita Alexander med henblik på at sætte en dokumentarfilm i gang. Hvad der videre skete, blev i detaljer oprullet i februar af det amerikanske tidsskrift Vanity Fair.

Under sine forberedende interview med Paolo Macchiarini faldt Benita Alexander pladask for ham. Han var romantisk, beleven, en verdensmand, og han inviterede hende med på dyre restauranter og eksotiske rejser.

Under deres stadigt mere intime samtaler afslørede han, at han havde udført operationer på blandt andre Bill og Hillary Clinton, Japans kejser og præsident Obama, og at han i øvrigt var selveste Pavens private læge. Hvilket blot fik Benita Alexander til at finde ham endnu mere bedårende. Til sidst friede Paolo Macchiarini og betroede hende, at pave Frans havde indvilliget i personligt at forestå vielsen på dennes sommerresidens lidt uden for Rom. Hun var solgt.

Selv da han hviskende fortalte, at både Obama, Clinton-parret og præsident Putin ville være blandt VIP-gæsterne, og at Andrea Bocelli ville synge under festlighederne, tvivlede hun ikke. For hendes kommende ægtemand var jo en verdensberømt kirurg, der blandt andet blev betegnet som »verdens mest interessante menneske«.

Patienter led en smertefuld død

Benita Alexanders venner og familie investerede i flybilletter, hotelværelser og dyre rober og smokinger til den ekstravagante fest. Hvorpå alt faldt sammen. Hverken Bocelli eller Vatikanet havde nogensinde så meget hørt om en Paolo Macchiarini, og Vanity Fair afslører, at han end ikke var skilt fra sin italienske hustru.

Også i Stockholm fes al luft med tiden ud af Macchiarinis opblæste ballon. Men det tog overraskende lang tid. To ud af de tre patienter, som italieneren havde udført luftrørskirurgi på i Sverige, døde efterfølgende under intense smerter, og den tredje bliver aktuelt kun med nød og næppe holdt i live.

På den baggrund fik kirurgen operationsforbud, og flere svenske læger anmeldte i 2014 Macchiarini for videnskabelig uredelighed. Året efter frikendte Karolinskas eget etiske råd italieneren for forskningfusk, hvilket førte til en skarp kritik fra det førende medicinske tidsskrift The Lancet.

Først da den svenske sundhedsstyrelse anmeldte Macchiarini til politiet, og svensk TV satte gravejournalister ind, kom der skred i sagen. Undersøgelserne viste, at kirurgen havde forfalsket videnskabelige artikler, og i TV-dokumentaren kunne rystede TV-seere se, hvordan Macchiarini havde efterladt patienter i Rusland til en smertefuld og snarlig død.

Som en belgisk ekspert siger i udsendelsen:

»Hvis jeg skulle vælge mellem transplantation af et syntetisk luftrør og en henrettelsespeloton, ville jeg vælge det sidste, for det er det mindst smertefulde.«

Først 13. februar i år blev Paolo Macchiarini afskediget fra hospitalet, og først i de seneste dage har det fået konsekvenser for Karolinskas ledelse, der ifølge en aktuel rapport har optrådt skødesløst og udvist mangel på respekt for grundlæggende regler.

Forleden afskedigede den svenske regering hele bestyrelsen på Karolinska, der følgelig har lidt et enormt prestigetab. Samtidig valgte man i Nobelstiftelsen at fjerne to medlemmer fra Karolinska af den komité, der står bag uddelingen af Nobelprisen i medicin.

Og lystløgneren Macchiarini selv? Han blev i mandags interviewet til svensk TV og sagde ganske uden blusel:

»Jeg har aldrig gjort mig skyldig i videnskabelig uredelighed og har altid gjort det bedste for mine patienter.«