En masse danske familier i Bruxelles er lammet af den belgiske terrortrussel, som i lørdags blev opjusteret til højeste niveau. Metroen holder stille, folkeskoler er lukkede, og i gaderne vogter soldater side om side med pansrede mandskabsvogne.

Mogens Bering Rasmussens familie er en af de familier, der er hårdt ramt af den overhængende terrortrussel, som i de seneste dage har lagt sig som en dyne over den belgiske hovedstad.

Foruden jobbet som præst i den danske kirke i Bruxelles, underviser han i religion på Europaskolen, hvor hans tre børn på 15, 13 og 10 år går. Skolen har, ligesom Bruxelles’ andre institutioner, været lukket ned de seneste døgn, og situationen påvirker familien, forklarer Mogens Bering Rasmussen.

»På den ene side er vi bange og ængstelige, men på den anden side føler vi, at der bliver passet godt på os. Der er politi og soldater tæt på os,« siger han.

I lørdags hævede myndighederne sikkerhedsniveauet til niveau fire, som er det højeste niveau. Og det er med god grund.

Terroristerne, der stod bag det blodige terrorangreb i Paris for et par uger siden, havde tilknytning til Bruxelles-forstaden Molenbeek en terrorist-rede, hvor hjemvendte Syrien-krigere holder til.

Risiko-zonen

Det kan være svært at forklare sine børn, at terrortruslen er overhængende, erkender Mogens Bering Rasmussen.

»De følger med i, hvad der sker. Den ældste og yngste tackler det lidt forskelligt. Jeg kan også se på den mindste, at han er lidt stille. Han spørger, om det er farligt, det, der sker,« siger han og uddyber:

»Hannah, min ældste datter på 15, får ikke lov til at gå ud på gaden om aftenen. Det, synes vi, er for usikkert, når situationen er, som den er,« siger han.

Mogens Bering Rasmussen og hans kone Christiane Rasmussen er bosiddende i den centrale del af Bruxelles, og på gaden er det tydeligt, at ikke alt er, som det plejer at være. Blot få hundrede meter fra familiens bopæl er der soldater, som holder vagt.

Mogens Bering Rasmussen er præst i den danske kirke, Vor Frue Kirke, som er samlingssted for mange danske familier i Bruxelles. I lørdags, hvor terrortruslen blev opgraderet, var kirken få timer fra at aflyse det årlige julemarked, som blev afholdt i udkanten af Bruxelles.

Politiet underrettede selv den danske kirke, fordi de mente, at den var i risiko-zonen for et muligt terrorangreb.

»Vi gennemførte det, men vi fik meddelelsen om, at terrortruslen var blevet hævet lørdag morgen. Vi var i kontakt med den danske ambassade, som havde kontakt til det belgiske krisecenter,« fortæller Mogens Bering Rasmussen om de dramatiske timer.

På forhånd var han i tvivl om, hvor stort frafaldet ville blive, fordi flere på forhånd havde tilkendegivet på Facebook, at de ikke kom. Men til arrangørernes held var de fremmødte godt beskyttet.

»Vi havde et vagtfirma hos os. Politiet kom også med skudsikre veste og maskinpistoler. Så vi følte os sikre nok,« siger han.

Gentagne politibesøg

Den danske kirke har siden i lørdags gentagne gange haft besøg af det belgiske politi. Meldingen fra politiet går på, at de skal leve, som de plejer, men samtidig være opmærksomme på områder med store folkemængder.

»På søndag skal vi holde første søndag i advent, og vi har også en filmaften i kirken på torsdag. Muligvis bliver vi nødt til at aflyse vores ugentlige arrangement for unge, som samles og mødes. Det vil være ærgerligt,« erkender han.

I dag ventes det, at Bruxelles’ skoler og andre institutioner genåbner, mens byens metrostationer delvist åbner op igen.

Derudover vil der hele dagen være udkommanderet 500 betjente til at patruljere ved byens skoler og metrostationer, oplyser det belgiske medie rtbf.be.