De blodige sammenstød i Cairos gader viser, at der er en stor frustration i befolkningen efter revolutionen i februar. Det mener direktøren for det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut, Jakob Erle.


- Jo, det er voldsomt. Meget voldsomt.

Jacob Erle, der er direktør i det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut, bor og arbejder den egyptiske hovedstad og er derfor vidne til de aktuelle uroligheder i Cairos gader.

- Lige nu er her tilsyneladende roligt. Men hvor længe ved vi ikke, siger Jakob Erle.

Se billederne: Hårde og blodige kampe i Cairos gader

Sammenstødene mellem demonstranter fra Egyptens kristne mindretal, kopterne, og militærpolitiet sent søndag har kostet mindst 24 mennesker livet.

Demonstrationen var en protest mod de egyptiske myndigheders passivitet over for en kirkenedrivning for en uge siden, hvor radikale muslimer i det sydlige egypten gik til angreb på de lokale kopteres samlingssted.

Symptom på utilfredshed

Men ifølge Jakob Erle er demonstrationen også et symptom på den utilfredshed, der er i egyptiske befolkning, fordi den demokratiske udvikling efter revolutionen og præsident Mubaraks fald i det tidlige forår, er usikker.

- Folk er frustrerede over processen men også utilfredse med, at myndighederne er for passive over for kriminalitet. Samtidig er utilfredshed med, at undtagelsestilstanden i sidste måned blev forlænget og sågar skærpet. Det betyder vilkårlige anholdelser, siger Jakob Erle i telefonen fra Cairo.

Læs også:

Om den ro, der nu tilsyneladende er igen i Cairos gader, kun er stilhed før stormen, tør Jakob Erle, ikke forudsige.

- Meget afhænger af, hvad militæret spiller ud med, siger Jakob Erle med henvisning til, at det magtfulde egyptiske militær spiller en hovedrolle i den proces, der skal føre til en form for demokrati efter Mubaraks fald.