Regeringen sender otte specialister til Nepal, hvor de skal lede FNs kommunikationscentre. Samtidig strømmer bidragene ind til hjælpearbejdet.

NEPAL: Nødhjælp fra hele verden strømmer til Nepal, hvor hundredtusindvis af mennesker er i akut behov for mad og husly efter lørdagens jordskælv.

Det danske bidrag består dels af en kontant støtte på 6,25 millioner kroner til nødhjælpsarbejdet, dels af et hold fra Beredskabsstyrelsen, der skal etablere og drive tre kommunikationscentre for FN.

Kommunikationscentrene vil udgøre kernen i koordineringen af den omfattende indsats for at hjælpe ofrene for jordskælvet, forklarer udviklingsminister Mogens Jensen (S).

»Vi er rigtig glade for at kunne løse den opgave for FN,« siger han.

Regeringen har bevilget 2,2 millioner kroner til Beredskabsstyrelsens indsats. Otte specialister rejser til Nepal mandag medbringende det nødvendige IT-udstyr.

»Beredskabsstyrelsens folk er erfarne og meget professionelle, og jeg er sikker på, at de vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at støtte op om nødhjælpsarbejdet, så situationen i Nepal kan blive stabiliseret så hurtigt som overhovedet muligt,« siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

De 6,25 millioner kroner til nødhjælp fordeles mellem Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Red Barnet og Mission Øst. Organisationerne får mulighed for at trække yderligere på Udenrigsministeriets midler, hvis det er nødvendigt. Foruden husly har nepaleserne især brug for lægehjælp, køkkengrej, vandforsyning og sanitet.

Det strømmer også ind med private bidrag til nødhjælpsarbejdet. Generalsekretær Anders Ladekarl fortæller, at man godt et døgn efter jordskælvet ramte har modtaget donationer på en million kroner fra private bidragydere.

»Det er gået over al forventning indtil videre. Det er den største opbakning, vi har set siden tsunamien i Det Indiske Ocean i 2004,« siger han.

Ifølge generalsekretæren er det de voldsomme billeder af sammenstyrtede huse og frysende hjemløse, der får danskerne til lommerne.

»Der kommer typisk meget dramatiske billeder efter et jordskælv. Det reagerer folk på. Dertil kommer, at mange danskere har en personlig relation til Nepal, efter de har været på ferie i landet,« siger Anders Ladekarl.

Han understreger, at der er brug for hver en støttekrone.

»Det er en indsats, der vil tage lang tid, fordi der er så mange uden bolig. Og i forvejen er Nepal et meget fattigt land, så der står ikke en regering klar til at genopføre husene,« påpeger Røde Kors-chefen.

Udenrigsministeriets Borgerservice mangler fortsat at høre fra 66 danskere, der befandt sig i Nepal under jordskælvet. Det ventes, at størstedelen vil give lyd fra sig, når mobilnettet i landet bliver genoprettet.