Indtil for to uger siden havde Donald Trump stadig noget nær heltestatus i mange russiske medier.

Den amerikanske præsident er et »rigtigt mandfolk,« der kan smide den gamle, antirussiske elite i Washington på porten, erklærede Dmitrij Kiseljov, chefen for Ruslands statslige nyhedskoncern Rossija Segodnja, i den bedste sendetid.

Trump har slet ikke brug for de europæiske allierede i »Warszawa, Kiev eller Vilnius«, supplerede den udenrigspolitiske veteran Aleksej Pusjkov fra Ruslands regerende parti efter Trumps indsættelsestale: »Han har brug for Rusland,« lød det fra Aleksej Pusjkov.

Det gik så vidt, at Donald Trump i januar - helt usædvanligt -  i russiske medier sendte den russiske præsident Vladimir Putin ned på andenpladsen på listen over de mest omtalte politikere.

Men det er slut nu.

Set fra Kreml har de seneste uger nemlig budt på næsten uafbrudt strøm af elendigt nyt fra det Hvide Hus.

Moskvas største håb, Michael Flynn, Trumps nu tidligere sikkerhedsrådgiver, blev fyret midt i februar efter at have fortiet kontakter til Ruslands ambassadør.

Donald Trumps tidligere udmeldinger om at overveje at anerkende Ruslands annektering af Krim-halvøen er også druknet i den rullende skandale om hemmeligholdte kontakter mellem Trumps stab og russiske embedsmænd.

Uanset om Moskva regnede nogle af de nu i alt fire fyrede Trump-folk for allierede eller ej, så har sagen om mulig russisk indblanding i det amerikanske valg på det seneste nu givet smertefuldt politisk bagslag for Rusland. Trumps talsmand, Sean Spicer, gjorde allerede midt i februar klart, at USA »forventer, at den russiske regering nedtrapper volden i Østukraine og leverer Krim-halvøen tilbage.«

Putin-kritisk rådgiver i det Hvide Hus

Den seneste skuffelse set fra Kreml er udpegelsen af den helt centrale rådgiver i Det Hvide Hus, der skal lægge linjen i forhold til Rusland. Den post skal udfyldes af Fiona Hill, en erfaren og respekteret britisk-amerikansk ekspert i russiske forhold. Det rapporterer det amerikanske magasin Foreign Affairs.

Fiona Hill står - ligesom Trumps forsvarsminister, James Mattis - for en traditionel opbakning til NATO-alliancen og forpligtelserne over for de allierede i Ruslands nærområde, Polen og Baltikum. Netop i disse lande har Trumps tidligere meldinger om et »forældet« NATO vakt størst bekymring.

En maleri på en facade i New York City gør nar af det angiveligt tætte forhold mellem præsidenterne Vladimir Putin og Donald Trump. Men Trump-regeringen har de seneste to uger lagt en ny linje, som giver kurrer på tråden.
En maleri på en facade i New York City gør nar af det angiveligt tætte forhold mellem præsidenterne Vladimir Putin og Donald Trump. Men Trump-regeringen har de seneste to uger lagt en ny linje, som giver kurrer på tråden. Foto: SPENCER PLATT
Vis mere

Modsat den nu detroniserede Michael Flynn har Fiona Hill ikke lagt fingrene imellem i sin beskrivelse af den russiske præsident, Vladimir Putin.

»Afpresning og afskrækkelse er blandt hans kendetegn,« skrev Fiona Hill i en analyse i fjor.

Fiona Hill har tidligere nedtonet forventninger til en tilnærmelse mellem Trump og Putin. Ifølge hende ønsker den russiske præsident et topmøde som Jalta-konferencen efter Anden Verdenskrig, hvor stormagterne kan »dele verden op i, hvad der er deres og vores«. Men de illusioner vil »blive knust efter fem minutter,« mener Fiona Hill:

»Han ønsker at overliste og udmanøvre os,« sagde hun om Putin i et interview med magasinet the Atlantic i november.

Den slags udmeldinger fra USA vil berolige mange Putin-skeptikere i Europa, men slår til gengæld nye skår i den gode stemning i Moskva i kølvandet på Trumps tiltrædelsestale i januar. Kort forinden skrev Trump på Twitter, at kun »dumme« mennesker er modstandere af et godt forhold til Rusland. Det fik Aleksej Pusjkov fra Ruslands regerende parti til at forudse, at det kommende møde mellem Putin og Trump ville blive intet mindre end et »vendepunkt i historien.«

Vækkeuret kimer i Kreml

Men onsdag sagde vicepræsident Mike Pence til TV-kanalen Fox, at der endnu ikke er planlagt et møde mellem de to præsidenter. Ifølge Mike Pence er Trump dog fortsat interesseret i at udvide samarbejdet med Rusland om bekæmpelse af Islamisk Stat i Syrien og Irak.

»Vi vil holde Rusland ansvarlig for at afslutte volden i Østukraine,« sagde USAs vicepræsident samtidig.

Kreml nedtoner foreløbig Trump-regeringens kursskifte. Vladimir Putins talsmand henviste onsdag til, at Trump i øjeblikket er optaget af amerikansk indenrigspolitik, »ligesom vores præsident håndterer russiske affærer.«

Men også hos regeringen i Moskva stivner forventningerne til Trump, skriver den russiske udenrigsanalytiker Sergej Strokan i avisen Kommersant.

»Man ønsker stadig at forlænge den gyldne drøm ved navn Trump ved at skubbe de ubehagelige nyheder fra den anden side af Atlanten bort. Men for hver dag, der går, kimer vækkeuret mere skærende. Det er tid til at vågne op,« skriver Sergej Strokan.

Ifølge de seneste tal var Vladimir Putin i februar igen den mest omtalte person i de russiske medier.