Brand i gaderne, massevis af anholdelser og protester, der har spredt sig fra St. Louis til New York.

Konsekvenserne af juryafgørelsen om, at der ikke skal rejses tiltale mod den betjent, der i august skød og dræbte den 18-årige Michael Brown i Ferguson er voldsomme. Forklaringen bag de voldsomme reaktioner skal hovedsageligt findes i den store kløft, der mange steder i USA er mellem sorte og hvide amerikanere, vurderer Edward Ashbee, lektor ved Department of Business and Politics på CBS.

- Det minder os om, hvor ophedet racespørgsmålet er i USA på trods af valget af Barack Obama som præsident. Spændingerne er bitre, og mange steder lever sorte og hvide i forskellige nabolag, har meget forskellige jobudsigter. Samtidig er befolkningen stadig fundamentalt splittet i forhold til folks uddannelsesniveau. Det skaber spændinger, og de vil fortsætte så længe, de økonomiske muligheder for sorte amerikanere er så begrænsede, som de er, forklarer Edward Ashbee.

Ifølge USA-ekspert og folketingskandidat for Venstre, Mads Fuglede, udspringer urolighederne af, at sorte generelt set føler sig forskelsbehandlet af retssystemet, og at visse grupper har en helt klar interesse i at tale spørgsmålet om hudfarve op.

- Når debatten om hudfarve bliver involveret i sådan en sag, kommer den til at handle om, hvordan det er at være sort i USA. Når betjenten bliver frikendt, er det en klar udmelding, og det gør ondt dybt ind i sjælen på de mennesker, som synes, det er et afgørende spørgsmål, siger Mads Fuglede. Og faktisk har juryen flertallet af den amerikanske befolkning imod sig, påpeger han.

- Vi har en politimand, som er blevet frikendt, samtidig med at der er meningsmålinger, der viser, at de fleste amerikanere er uenige i den beslutning. Det skaber på alle mulige måder konflikt. Det er ikke godt at være en retsstat og have folk imod sig. Det kan ske i alle retsstater, men er er der et mønster og en tendens til, at hvide, der begår overgreb mod sorte, slipper billigere.

Selvom politiet i USA generelt set har udviklet sig til det  bedre gennem årene, påpeger Edward Ashbee, at den økonomiske krise har stor indflydelse på, hvordan politiet opfører sig.

- Der er stadig en følelse af, at politiet nogle steder er ude af kontrol. Vi ser særligt denne form for episoder i stater som Ohio og Missouri, der har været hårdt ramt økonomisk siden 2008, siger han og minder om, at den store udbredelse af våben i USA også har noget at skulle have sagt:

- Politiet er derfor trænet til at svare med dødbringende magt, når de tror, at der bliver brugt våben mod dem. Du har flere våben end tennisketchere, så det er uundgåeligt, at det vil ske igen og igen.