Den svenske tegner Jan Lööfs billedbog »Min morfar er sørøver«, der i generationer har været mange børns favoritlekture med dens fantasifulde historie og tegninger, bliver måske ikke genoptrykt af forlaget Bonnier Carlsen. Forlaget mener nemlig, at dens tegninger af arabere ikke længere passer til nutidens følelser og normer, skriver den svenske avis Dagens Nyheter.

»Min morfar er sørøver« udkom første gang i 1966 og er siden kommet på flere sprog, heriblandt dansk. I bogen følger man en dreng, som begiver sig ud på eventyr med sin bedstefar, der har et hemmeligt liv som sørøver. De bliver taget til fange af sørøveren Omar, der er tegnet med krumsabel, og det er blandt andet denne tegning, der er blevet genstand for en polemik mellem forlaget og den nu 75-årige tegner. Ud over »Min morfar er sørøver« er også bogen »Fang Fabian« (1997) blevet problematiseret af forlaget, der blandt andet ikke bryder sig om, at en tegning af en sort jazzmusiker, der går i seng med solbriller på, mens en anden sort musiker er for »udklædt«.

På et møde med forlaget gav Jan Löof, ifølge Dagens Nyheter, udtryk for, at han hellere ville stoppe fremtidige udgivelser af de to bøger end tegne noget om. Den beslutning fortrød han dog.

»Hvis en bog forsvinder fra hylderne, bliver den jo hurtigt glemt. Jeg vil helst have, at bøgerne skal forblive i handlen,« siger han.

Ved siden af sit forfatterskab er Jan Lööf selv aktiv jazzmusiker, og tegningerne af sorte jazzmusikere i »Fang Fabian« fra 1997 er lavet efter virkelige musikere, som Lööf har kendt, heriblandt den nu afdøde trommeslager Rebop Kwaku Baah.

»Hvis han havde set billedet i dag, ville han være blevet meget smigret. Han var en meget smuk mand,« siger Jan Lööf, der mener, at forlaget er blevet håndsky som følge af de hårde diskussioner, der opstår om emnet på sociale medier.

En leg med stereotyper

Sverige har i de senere år haft lignende sager om tegneserier, der er blevet kritiseret for stereotype fremstillinger af fremmede folkeslag, såsom Hergés »Tintin i Congo «, der blev fjernet fra et bibliotek i Stockholm.

Eva Dahlin, der er litterær chef på Bonnier Carlsen, siger til Dagens Nyheter, at forlaget bruger meget tid på at gennemgå ældre udgivelser for materiale, der kan støde nutidige følelser, men at Jan Lööf ikke er blevet truet til noget.

»Der foregår en diskussion, og en mulig løsning var, at han skulle tegne dem om. Men jeg opfatter det som en fælles beslutning,« siger Eva Dahlin.

Hun siger også, at børnebøger har en særstilling i denne diskussion, fordi børn ikke kan se bøgerne gennem »nostalgiske briller«.

Danske Martin Glaz Serup udgav i 2010 børnebogen »Min morfar er postbud« i samarbejde med tegneren Rasmus Bregnhøi. Bogen, der er en hyldest til »Min morfar er sørøver«, blev udgivet i forbindelse med Jan Lööfs 70-års fødselsdag. Ifølge Martin Glaz Serup er »Min morfar er sørøver« en bevidst leg med stereotyper.

»Hvis man fjerner dem, er der ingenting tilbage, for bøgerne arbejder netop med vores firkantede klicheer om mennesker, hvad enten de er arabere, pensionister eller hvide svenskere, der sidder på et værtshus,« siger Martin Glaz Serup.