Prins Andrew har kastet det engelske kongehus ud i en skandale, der omfatter ham selv, en pædofili-dømt ven og en 17-årig massøse.

Det er i virkeligheden en royal skandale, som alle bare har ventet på ville ske. Måske lige med undtagelse af hovedpersonen selv, hertugen af York, prins Andrew, der af sine kritikere ofte er blevet kritiseret for at være arrogant, grådig og lide af en total mangel på situationsfornemmelse.

Men efter at to afslørende billeder er dukket op i pressen, ruller skandalen i en grad, så den britiske regering kun kan håbe, at han selv trækker sig fra at være Storbritanniens særlige udsending, der rejser kloden rundt for at få investeringer og forretningsaftaler hjem til sit land.

Det ene ti år gamle , som er hovedperson i en amerikansk sexskandale.

Det andet billede viser prins Andrew spankulerende rundt i Central Park i New York sammen med sin ven, den amerikanske rigmand Jeffrey Epstein, som for få år siden blev dømt og fængslet for pædofili.

Buckingham Palace havde ellers forsikret, at prins Andrew ikke længere så Jeffrey Epstein. Men fotoet af de to sammen er taget i december, og anledningen til deres møde i New York var, at Jeffrey Epstein holdt løsladelsesfest efter at have afsonet sin fængselsstraf for seksuel udnyttelse af mindreårige i sit palæ i Florida.

Her besøgte prins Andrew også for år siden sin ven, men Buckingham Palace har fastholdt, at dronning Elizabeths næstældste søn ikke havde sex med mindreårige under sine besøg i Florida, men kun fik 'massage'.

- Han afviser ikke at have fået massage, men det i sig selv kan ikke beskrives som usømmeligt. Hvis han er skyldig i at have fået massage, så er han skyldig i at have fået massage, lyder det fra en medarbejder ved kongehuset.

Et seksualiseret palæ

For vennen Jeffrey Epstein var »massage« dog mere end blot nogle håndbevægelser op og ned ad ryggen.

Indtil 2005 havde den 57-årige rigmand, der ejer en ø i Caribien og masser af ejendomme på Manhattan, både Hollywood-stjerner og Nobelpris-vindere blandt sine bekendte. Men alt det blev ændret, da en mor kontaktede politiet i Florida i marts 2005 og fortalte, at hendes steddatter var blevet hentet til Jeffrey Epsteins Florida-palæ og betalt 1.600 kroner for at strippe, mens Jeffrey Epstein udførte en seksuel handling.

Anklagen sparkede en politiundersøgelse i gang, som afslørede, at mindst 40 piger mellem 13 og 17 år kunne fortælle lignende historier. Den kriminelle lavalder i Florida er 18 år.

I palæet, hvor det hele foregik, var vægge dekoreret med plakater med nøgne piger, og selv sæben på badeværelserne var formet som mandlige og kvindelige kønsdele.

Stærkt presset af anklager om pædofili indgik Jeffrey Epstein til sidst en slags handel og indrømmede ét tilfælde af at have antastet en mindreårig prostitueret. Han fik en dom på 18 måneders fængsel, men fik senere en aftale i stand om at kunne afsone den sidste del af sin straf i husarrest i Florida imod, at ofrene måtte anlægge civile retssager imod ham. Jeffrey Epstein har foreløbig indgået forlig med 17 piger, der har fået et større pengebeløb imod, at de til gengæld holder tæt om alt, hvad der er foregået i palæet.

Den centrale person i sagen er massøsen Virginia Roberts, som prins Andrew holder om livet på det foto, som offentligheden for første gang så i pressen for en uge siden. Virginia Roberts har som vidne fortalt, at hun mødte prins Andrew i løbet af sine fire år som Jeffrey Epsteins »personlige assistent«. En gang blev hun fløjet den halve verden rundt for at blive introduceret til prins Andrew og betalt 15.000 dollar for tjenesten.

Hun har fortalt, at hun følte sig »under et enormt pres for at tilfredsstille« Jeffrey Epsteins venner, og at hendes tjenester omfattede »seksuel udnyttelse af Epsteins voksne venner, herunder kongelige«.

Hun har dog ikke direkte udpeget prins Andrew som en af de kongelige.

Et andet vidne, husholderen i palæet i Florida, Juan Alessi, har fortalt, at prins Andrew opholdt sig i palæet i »uger«, og at han besøgte huset 'tre eller fire gange'.

Han har tegnet et billede af et totalt udsvævende liv, hvor pigerne badede nøgne i poolen og gik topløse rundt i køkkenet. Gæster blev altid tilbudt 'massage' bag lukkede døre, har han fortalt.

- Var det uskyldigt? Det, der skete i de rum, blev absolut mellem dem, der var derinde. Jeg havde absolut ingen ide om, hvad der foregik derinde. De gange var forseglet bag tre døre, som var låst, låst, låst.

Husholderen har i The Telegraph dog også pointeret, at prins Andrew under sine besøg opførte sig som en 'gentleman':

- Han ville stå op og rede sin egen seng og rydde op. Han ønskede ikke, at der skulle gøres noget for ham. Han var den eneste, der lagde drikkepenge til os - og en nøglering fra det royale palads som en souvenir. Jeg ville være en løgner, hvis jeg sagde noget skidt om ham.

En mystisk ejendomshandel

Til gengæld har en række politikere i det britiske parlament fået nok af prins Andrew, der kaster skygger over kongehuset midt i forberedelserne til årets royale bryllup den 29. april mellem prins William og Kate Middleton. Den amerikanske efterretningstjeneste, FBI, har genåbnet sagen imod Jeffrey Epstein, og en masse nye slibrige detaljer vil snart kunne komme for dagens lys og indhylle kongehuset i totalt mørke.

I forvejen er der flere gange blevet stillet spørgsmål ved prins Andrews venskaber, dømmekraft og redelighed.

Han har holdt ferie med en libyer, som er dømt for at have smuglet en maskinpistol til Paris, og han kritiseres for at have været alt for tæt på Saif Gaddafi, søn af Libyens diktator, Muammar Gaddafi, og også for sine meget tætte bånd til de regerende familier i Tunesien og Kasakhstan.

Hans tidligere hjem, Sunninghill Park, solgte han for 15 millioner pund - tre millioner over den udbudte pris - til milliardæren Timur Kulibayev fra Kasakhstan for tre år siden. I dag står Sunninghill Park fortsat tomt, og handlen er omgivet af mystik.

Den lukrative handel for prins William kædes nu sammen med, at den tidligere Sovjet-republik faktisk var overbevist om, at prins Andrew ville hjælpe den med at rekruttere britiske investorer - i stedet for omvendt.

Fra politisk side stilles der nu også krav om, at hans store rejseudgifter kulegraves.

Opgaven med at rejse ud for at hjælpe med at få investeringer og forretningsaftaler hjem for Storbritannien er ulønnet, men hans rejseudgifter er betalt af skatteyderne. Siden han begyndte som Storbritanniens udsending i 2001, har han foretaget 76 rejser til udlandet til en gennemsnitspris på over 450.000 kroner. Et todages besøg i New York i 2009 kostede skatteyderne knap 300.000 kroner. Selv hans eget strygebræt har han nogle gange taget med på sine rejser.

Dertil kommer, at han har forsøgt at få sin sexdømte ven Jeffrey Epstein til at hjælpe med en afbetaling af gæld for sin ekskone, hertuginden af York, Sarah Ferguson, der ligesom han selv er berygtet for sit enorme pengeforbrug. Hun blev udsat for stor offentlig ydmygelse i maj sidste år, da hun blev afsløret i at  for over 4,5 mio. kroner. Det viste sig blot at være et cover up, hvor hun ikke mødte en indisk forretningsmand, sådan som hun troede, men en journalist for tabloidavisen News of the World.

Labour kalder prins Andrew for en 'national pinlighed' og vil fratage ham posten som Storbritanniens særlige udsending. I Storbritannien grænser det dog til det uhørte, at en premierminister fratager en royal sine privilegier, da regeringen og kongehuset er uløseligt forbundet. Tilmed i en sag hvor det ikke er direkte bevist, at prins Andrew har brudt loven og har haft sex med mindreårige. Prins Andrew var til møde i Downing Street i sidste uge om sin rolle som udsending, og officielt støtter den konservative premierminister David Cameron udadtil fortsat prinsen. Hans talsmand siger, at prinsen har regeringens 'fulde støtte som særlig repræsentant for erhvervslivet'.

Men samtidig har Downing Street ladet det sive til britisk presse, at der vil blive 'grædt tørre tårer', hvis prins Andrew selv trækker sig som Storbritanniens udsending. Ministre siger uden for citat til pressen, at selv om prins Andrew ikke vil blive frataget sin rolle, vil der givetvis blive 'skruet ned' for hans rejseaktivitet. For som en højtstående konservativ politiker siger om prins Andrew:

- Der synes slet ikke at være nogen registrerbar mental aktivitet i hans hoved. Jeg føler med ham. Han har ingen venner og er omgivet af alle disse afskyelige mennesker.