Mens debatten om grænsebomme rasede under valgkampen herhjemme, så har et andet EU-land nu taget mere drastiske midler i brug mod den stigende flygtningestrøm.

I Ungarn er 900 soldater i disse uger i gang med at sætte et fire meter højt pigtrådshegn op flere steder langs den 175 kilometer lange grænse til nabolandet Serbien - et projekt, der skal sætte en stopper for de op mod 1.000 flygtninge, der hver dag tager netop den rute gennem Europa.

»Dette er en klar besked til menneskesmuglerne. Det vil blive meget mere besværligt, dyrt og risikabelt at sætte kursen mod Ungarn,« siger Janos Lazar, der som statschef er premierminister Viktor Orbáns højre hånd, til nyhedsbureauet AP.

Læs også:

Over 81.000 flygtninge - fortrinsvis fra Afghanistan, Irak, Syrien og Kosovo - er allerede krydset ind over grænsen til Ungarn i deres jagt på et bedre liv i Europa, men det skal altså være slut fra den 30. november, hvor Ungarn venter, at det enorme pigtrådshegn vil stå færdigt.

Indsatte i de ungarske fængsler står for at samle de basale dele af hegnet, mens 900 ungarske soldater står for selve opsætningen af hegnet, der vil være at finde 10-12 steder langs grænsen.

Foto: CSABA SEGESVARI
Vis mere

På den anden side af grænsen - i Serbien - er man imidlertid ikke voldsomt begejstret over udsigten til det ungarske pigtrådshegn.

»Vi er stærkt og indædt imod Ungarns beslutning om at bygge et hegn. Jeg troede, Berlin-muren var faldet, men nu bygges der nye mure,« sagde Serbiens udenrigsminister, Ivica Davic, i juni.

Læs også:

Heller ikke i EU bakker man op om Ungarn, der ifølge EU-kommissæren for migration, indre anliggender og borgerskab, Dimitris Avramopoulos, blot er med til at sende aben videre.

»Hegnet vil ikke løse problemet - det vil kun flytte problemet til et naboland,« siger han ifølge AP.

Ungarn arbejder lige nu med en slags test-version af hegnet ved grænsen nær Morahalom, ca. 180 kilometer fra hovedstaden Budapest, og det er her, billederne øverst i artiklen stammer fra.

Foto: CSABA SEGESVARI
Vis mere