Kommissionsformand Jean-Claude Juncker er klar med en vækstpakke for EU-landene. Den får både ris og ros af danske EU-politikere.

Onsdag fremlægger Europa-Kommissionen en vækstpakke på 2.350 milliarder kroner fordelt over tre år, som skal sparke gang i de europæiske økonomier.

Centralt i vækstpakken står langsigtede investeringer gennem en fond med lidt offentlige EU-midler i form af risikovillig kapital, som efter planen skal tiltrække private investorer til jobskabende projekter, herunder på området for transport- og energiinfrastruktur og på området for digital infrastruktur.

Gruppeformand for Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S) byder kommissionsformand Jean-Claude Junckers vækstplan velkommen.

»En plan, som kan skabe over en million job i Europa i løbet af tre år, og som kan være med til at sætte gang i væksten. Det er virkelig på høje tid, at vi begynder at investere i vækst, arbejdspladser og grøn omstilling på europæisk plan. Det vil jeg gerne kvittere for,« skriver han i en kommentar.

Jeppe Kofod er også glad for, at kommissionsformanden har placeret de langsigtede europæiske investeringsfonde centralt i sin plan.

»Med de langsigtede europæiske investeringsfonde kan vi slå to fluer med ét smæk; Vi kan være med til at skaffe den nødvendige kapital til at investere i Europas infrastruktur, i små og mellemstore virksomheder og i forskning og udvikling, og vi kan tilbyde pensionsfondene sikre og fornuftige investeringsprojekter, der skaber massevis af lokale arbejdspladser,« skriver Jeppe Kofod.

Europaparlamentsmedlem for Folkebevægelsen mod EU Rina Ronja Kari (N) mener dog ikke, at vækstpakken vil være tilstrækkelig.

»Junckers såkaldte vækstplan indeholder ikke en eneste ny krone, der kan få gang i økonomien. Der er tale om genbrug af ubrugte midler fra forskellige EU-fonde, og derfor er hele planen til grin og en stor provokation mod de 26 millioner arbejdsløse europæere og de hårdt ramte EU-lande, som virkelig har brug for massive investeringer og hjælp til at få gang i økonomierne,« skriver hun i en kommentar.

Rina Ronja Kari er samtidig stærkt utilfreds med, »at europæiske skatteborgere skal garantere private investorer mod eventuelle tab, fordi der er tale om risikovillig kapital« i investeringsfonden.

Europaparlamentsmedlem Ulla Tørnæs (V) og formand for Folketingets Europaudvalg Eva Kjer Hansen (V) efterlyser i Jyllands-Posten en dansk debat af, hvad pengene i vækstpakken skal gå til.

»I Venstre har vi en række forslag til, hvordan pengene kan bruges bedst muligt. Eksempelvis har vi i Danmark hårdt brug for, at vi styrker den jyske transportkorridor og forbindelserne ned gennem grænselandet,« skriver de.

Ulla Tørnæs og Eva Kjer Hansen peger også på store fordele ved et sammenhængende energinet i Europa, og at Danmark skal gå forrest i udviklingen af EUs indre digitale marked.

Samtidig klandrer de den danske regering for at hænge i vækstbremsen.

»Vækstpakken er en gylden mulighed for, at vi i EU igen får sat fut under kedlerne, får gang i væksten og får skabt nye arbejdspladser. Men regeringen udnytter ikke muligheden - tværtimod,« skriver de.