EU-Kommissionens formand, EUs præsident og Tysklands kansler er alle optimistiske forud for søndagens EU-topmøde i Bruxelles. EU forventer at lande en flygtningeaftale med Tyrkiet.

EU: EUs topfigurer var fulde af optimisme, da de mødte pressen forud for søndagens vigtige EU-topmøde omkring flygtningesituationen og et samarbejde med Tyrkiet.

EU-præsident Donald Tusk forklarer, at man har en plan for topmødet klar, skriver Reuters.

»Vi har nået en aftale, som alle parter forhåbentlig vil acceptere og godkende i dag (søndag, red.),« siger Donald Tusk.

Planen går ud på, at EU giver Tyrkiet 22 milliarder kroner for at hjælpe med at bremse flygtningestrømmen fra Mellemøsten til Europa.

Lige nu oplever EU den værste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig, og bedre grænsekontrol og overvågning af de tyrkiske kyster skal stoppe flygtningene.

Donald Tusk understreger dog over for den fremmødte presse, at samarbejdet med Tyrkiet langt fra er nok til at sætte en prop i flygtningestrømmen. EU er nødt til at få kontrol over de ydre grænser også.

EU-præsidenten bliver bakket op af EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, der også forventer, at man lander en stor aftale med Tyrkiet og EUs medlemslande søndag i Bruxelles.

Foruden et større pengebeløb, der skal målrettes kontrollen af flygtninge og migranter i Tyrkiet, har EU også indvilget i at genoptage flere konkrete forhandlinger med tyrkerne omkring tættere samarbejde mellem landet og unionen.

Angela Merkel, Tysklands kansler, forventer, at EU-aftalen med Tyrkiet vil bringe orden i flygtningestrømmen, ligesom kontrollen af flygtningene vil blive langt bedre.

»En stor del af det her samarbejde mellem EU og Tyrkiet skal udmønte sig i, at illegal migration bliver legal migration. Det skal forbedre situationen for flygtningene i Tyrkiet,« sagde Angela Merkel ved ankomsten til topmødet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bad fredag Folketinget om 358 millioner kroner, som skal være Danmarks bidrag til Tyrkiet i forbindelse med aftalen. Det fremgår af et notat fra Finansministeriet, som blev udarbejdet forud for mødet i Folketingets Europaudvalg, og som Berlingske har fået indsigt i.