Hele verden var forelsket i Knut, den lille isbjørn fra Berlins zoologiske have, der blev opdrættet af dyrepassere, da dens mor ikke ville have noget med den at gøre.

I årene efter fødslen i 2006 var Knut en veritabel mediesensation, der trak hundredtusindvis af gæster til zoo i Berlin, men en martsdag i 2011 faldt isbjørnen pludselig om og døde for øjnene af flere hundrede forfærdede tilskuere.

Nu, mere end fire år senere, har forskere fundet forklaringen på det mystiske dødsfald, skriver Videnskab.dk. Knut led af en type hjernebetændelse, som man hidtil har troet, kun kunne ramme mennesker.

Læs også:

GERMANY-ANIMAL-ZOO-KNUT-BIRTHDAY
Læs også:

»Vi var ret fascinerede over resultatet. Anti-NMDA receptor encephalitis er kun for nylig opdaget hos mennesker. Hvis behandlingen, som bruges på mennesker, også kan bruges på vilde dyr, kan mange tilfælde af fatal hjernebetændelse i zoo blive forebygget fremover,« siger professor Alex Greenwood fra forskningscentret Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung ifølge Videnskab.dk i en pressemeddelelse.

Læs også:

Isbjørnen Knuts allersidste minutter er fanget på billeder af overvågningskamera i Berlins Zoo.
Isbjørnen Knuts allersidste minutter er fanget på billeder af overvågningskamera i Berlins Zoo. Foto: SOEREN STACHE
Vis mere

Dyrlæge Mads Bertelsen fra Københavns Zoo, der også er adjungeret professor ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved Københavns Universitet, kalder opdagelsen om Knuts død interessant. Han vil ikke betegne forskningen som epokegørende, men han kan ikke afvise, at den vil kunne bruges i en lignende situation.

»Hvis jeg står i en situation med en isbjørn med de samme symptomer som Knut, så ved jeg, at det kan være denne sygdom. Så vi har nu et navn at sætte på noget, som ellers var gået i glemmebogen. Det er nok en forholdsvis lille, men ikke desto mindre vigtig brik i det store forståelsespuslespil, som vi dyrlæger hele tiden prøver at lægge,« siger Mads Bertelsen til Videnskab.dk.