Jordskælv og tsunamier kommer i fremtiden ikke til at forårsage nedsmeltninger på moderne atomkraftværker, hvis det står til et designhold på MIT.

For bare tre år siden ramte et større jordskælv og efterfølgende tsunami et japansk atomkraftværk, hvilket udviklede sig til en af historiens værste atomkraftulykker. 80.000 måtte forlade hus og hjem, og oprydningsarbejdet kommer til at strække sig over flere årtier. Den slags katastrofer skal dog forhindres i fremtiden, mener ingeniører fra det teknologiske universitet MIT.

Løsningen er ifølge ingeniørerne et flydende atomkraftværk, der kan placeres så langt fra kysten, at det ikke kan blive ramt af naturkatastrofer som jordskælv og tsunamier. På dybt vand bliver bølgerne fra en tsunami ikke store nok til at påføre kraftværket større skader, mens jordskælv kun har en effekt, når kraftværket er bygget på land.

Mens et flydende atomkraftværk minimerer risikoen for større naturkatastrofer forbundet med en nedsmeltning, så er der stadig fingre at sætte på designets renlighed. I tilfælde af ulykker pumper kraftværket radioaktive gasser ud i vandet i stedet for op i luften. Ideen skal forhindre, at gasserne blæser ind over nærliggende byer, men den glæde får dyrelivet og økosystemet i nærområdet derimod. Løse ender som denne kan ingeniører dog sagtens nå at rette, for designet er ikke blevet gjort til virkelighed endnu. Se en video af det spændende kraftværk her.