Med snart kun et døgn tilbage, før grækerne skal til stemmeurnerne, er Athens gader fyldt med titusindvis af demonstranter. I enkelte tilfælde er det kommet til konfrontationer mellem demonstranter og politi, der har affyret chokgranater.

På den centrale Syntagma-plads i nærheden af Akropolis har nej-siden samlet op mod 25.000 mennesker. Her var der optræk til optøjer, før grækernes premierminister, Alexis Tsipras, skulle holde tale.

Foto: ORESTIS PANAGIOTOU
Vis mere

Sparekrav
Nej-siden protesterer mod de krav, som Grækenlands kreditorer, EU, Den europæiske centralbank og Den internationale valutafond, har opstillet til gengæld for en ny låneaftale. Den aftale vil tilføre en tiltrængt pose penge til landet, hvor flere banker er løbet tør for penge, efter befolkningen begyndte at hæve deres opsparede penge.

Kravene inkluderer blandt andet en højere pensionsalder og en lavere stigning i virksomhedsbeskatningen, ligesom kreditorerne vil have Tsipras til at skrotte en moms-rabat på de græske ferie-øer.

Grækenlands premierminister Alexis Tsipras holder tale for nej-demonstranterne på Syntagma-pladsen i Athen.
Grækenlands premierminister Alexis Tsipras holder tale for nej-demonstranterne på Syntagma-pladsen i Athen. Foto: YANNIS BEHRAKIS
Vis mere

Selv om afstemningen formelt handler om et ja eller nej til kreditorernes krav, er den flere steder blevet udlagt som et ja eller nej til euroen. Ja-siden mener for eksempel, at et nej vil betyde, at Grækenland må forlade Euro-samarbejdet. Det afviste Tsipras i sin tale til demonstranterne.

»Ingen har ret til at true Grækenland med at afskære det fra dets naturlige geografiske område. Ingen kan dele Europa. Grækenland var den europæiske civilisations arnested,« sagde han fra talerstolen.

Splittet befolkning
Blot 800 meter fra nej-demonstrationen var omtrent 17.000 grækerne forsamlet for at støtte et ja til folkeafstemningen. Her er der mere lydhørhed over for de europæiske formaninger om, at et nej er lig med et exit fra Euro-samarbejdet.

Foto: YANNIS KOLESIDIS
Vis mere

Men mens nej-sigerne var mest talstærkt til stede i Athens gader, er befolkningen mere splittet. Flere meningsmålinger har nemlig vist fuldstændig dødt løb mellem ja- og nej-siden. Fredag morgen offentliggjorde den græske avis Ethnos en meningsmåling, der vist 44,8 pct for ja og 43,4 for nej. Senere på dagen offentliggjorde et andet græsk medie Avgi en endnu tættere måling - 45,5 pct. til ja og 45 pct. til nej.

Uanset hvad grækerne beslutter sig for på søndag, kommer de græske politikere ikke uden om, at de skal forhandle med deres kreditorer om fremtiden for at finde en løsning på Grækenlands enorme gæld og landets akutte behov for penge.