MOSKVA: Der var mange gange, hvor den russiske præsident kunne have sagt: »Nu er det nok«.

Vladimir Putin kunne have grebet ind, da den tjetjenske leder, Ramsan Kadyrovm, sidste år gav ordre til at skyde på russiske politifolk, hvis de uanmeldt kom på besøg i Tjetjenien.

»Lad mig gøre det klart: Åbn ild, hvis nogen fra Moskva eller Stavropol – uanset hvorfra – viser sig på vort territorium uden vores vidende,« sagde Kadyrov på et møde med sine politichefer.

Eller Vladimir Putin kunne have sagt stop, da Ramsan Kadyrov velsignede husafbrændinger og mord på familiemedlemmer som et værktøj i kampen mod mistænkte terrorister.

»Vil du dræbe mine folk? Hvis du dræber mine folk, så dræber jeg din far, din bror og alle dine kæledyr,« sagde Ramsan Kadyrov på tjetjensk TV.

Og han mente det. En decembernat i 2014 blev 15 huse i en tjetjensk landsby brændt ned til grunden. De tilhørte bedsteforældre, forældre, onkler og tanter til mistænkte militante islamister.

Vladimir Putin kunne også have grebet ind, da Ramsan Kadyrov gav sin velsignelse til flerkoneri i den tjetjenske delrepublik i det sydlige Rusland. En praksis i åbenlys strid med russisk lov.

Eller Putin kunne have løftet fingeren i denne uge:

I mandags sendte Ramsan Kadyrov en dødstrussel mod fremtrædende russiske oppositionspolitikere i Moskva. I en video på den tjetjenske leders officielle konto på Instagram blev partilederen Mikhail Kasjanov præsenteret med et sigtekorn midt i panden. 1,6 millioner følgere læste med, da Kadyrov skrev: »Den, som ikke har forstået, vil forstå«.

Ikke noget subtilt budskab, efter Boris Nemtsov, en anden kritiker af både Putin og Kadyrov, sidste år blev skudt fire gange i ryggen på åben gade i Moskva.

Men Vladimir Putin kommenterede ikke episoden. Han havde ikke kendskab til den pågældende video, sagde præsidentens talsmand, Dmitrij Peskov, til nyhedsbureauet TASS.

Så Kreml forblev tavs.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, i kammeratlig samtale med den ustyrlige tjetjenske leder, Ramsan Kadyrov, i Moskva i december. Putin har en stærk, men helt uforudsigelig støtte i Kadyrov, der til Kremls tilfredshed styrer den russiske delrepublik med hård hånd. Foto: Mikhail Klimentijev/Reuters
Ruslands præsident, Vladimir Putin, i kammeratlig samtale med den ustyrlige tjetjenske leder, Ramsan Kadyrov, i Moskva i december. Putin har en stærk, men helt uforudsigelig støtte i Kadyrov, der til Kremls tilfredshed styrer den russiske delrepublik med hård hånd. Foto: Mikhail Klimentijev/Reuters
Vis mere

Den gådefulde alliance

Parløbet mellem den 63-årige præsident Vladimir Putin og den 39-årige tidligere oprørssoldat Ramsan Kadyrov er en af de mest gådefulde akser i russisk politik.

På den ene side er Ramsan Kadyrov en tordnende succes for Vladimir Putin. Han er symbolet på den måske største politiske triumf i præsidentens 16 år lange regeringstid: Afslutningen af krigene i Tjetjenien.

Under Kadyrov er den krigshærgede region igen blevet en del af Rusland. De separatistiske oprørere er drevet langt op i Kaukasusbjergene. Og Kadyrov selv kalder sig »Putins frontsoldat«. Han er så loyal, at han er villig til at dø for den russiske præsident, hævder han.

På den anden side er den uregerlige Kadyrov blevet en voksende hovedpine for Putin. Mord og mordtrusler i den russiske hovedstad har vakt frygt langt ud i den russiske befolkning og langt ind i Putins eget sikkerhedsapparat.

Og er Tjetjenien også i praksis en del af Rusland? Russisk lov håndhæves tilsyneladende kun i det omfang, som Kadyrov finder det belejligt. Og med mindst 20.000 mand under våben er Kadyrov blevet en så stor magtfaktor i Rusland, at selv den mægtige russiske sikkerhedstjeneste har taget mod slag.

Konflikten flammede op i 2007, da den tjetjenske leders sikkerhedsvagter blev nægtet adgang til FSB-bygningen i Tjetjeniens hovedby Grosnyj. Kadyrov var rasende. Næste dag svejsede hans folk alle døre til bygningen til. Kort efter blev en Kadyrov-loyal tjetjener udnævnt til leder af den lokale FSB-afdeling.

Sådan har det været siden.

»Kreml giver indtryk af, at de har kontrol over Kadyrov. Men det er ikke sandt,« siger Oleg Orlov, leder af Ruslands ældste menneskeretsgruppe Memorial, der har arbejdet i Tjetjenien i mere end to årtier.

Vladimir Putin har tilladt Kadyrov at blive så magtfuld, at han nu åbent udfordrer Ruslands politi og sikkerhedstjeneste, vurderer Orlov. Det ses i efterforskningen af mordet på Boris Nemtsov. En række spor peger i retning af Kadyrov, men selvom den hovedmistænkte er en af Kadyrovs tidligere politisoldater, er ingen i Tjetjenien blevet hverken afhørt eller anholdt.

»De har næret en drage ved deres bryst, og nu er det meget svært at finde ud af, hvordan man skal håndtere den,« siger Oleg Orlov til Berlingske.

I januar var titusindvis af tjetjenere på gaden i hovedstaden Grosnyj for – på kraftig opfordring fra styret – at vise deres begejstrinng for Ramsan Kadyrovs benhårde ledelse af Tjetjenien. Foto: Ilja Varlamov
I januar var titusindvis af tjetjenere på gaden i hovedstaden Grosnyj for – på kraftig opfordring fra styret – at vise deres begejstrinng for Ramsan Kadyrovs benhårde ledelse af Tjetjenien. Foto: Ilja Varlamov
Vis mere

Den sønderbombede republik

Alliancen mellem Putin og Kadyrov voksede på ruinerne af to blodige krige. I 1990erne og starten af 00erne kæmpede russiske regeringsstyrker mod tjetjenske oprørere, der krævede løsrivelse fra Rusland.

Både Putin og hans forgænger Boris Jeltsin lod nådesløst bomberne regne ned over Grosnyj. Tjetjenske byer blev efterladt i ruiner, og islamistiske tjetjenske grupper indledte en bølge af terrorangreb mod civile i russiske byer.

Putins skaktræk var at gøre krigen lokal. I stedet for at lade russiske tropper kæmpe mod tjetjenske, sikrede han sig en alliance med den magtfulde Kadyrov-klan. Den fik både penge, våben og magt til gengæld for at bekæmpe oprørerne – tjetjenere mod tjetjenere.

Det virkede. Og da Ramsan Kadyrovs far, Akhmad, blev offer for et bombeangreb i 2004, lod Putin opgaven gå i arv til hans dengang 27-årige søn, Ramsan.

Ramsan Kadyrov lignede ikke andet end en stor dreng, da han dagen efter sin fars død mødte op i Kremls gyldne sale. Han var klædt i en lyseblå joggingdragt, fremgår det af officielle billeder.

Senere fortalte Kadyrov vidt og bredt, hvordan Putin gjorde et uudsletteligt indtryk på ham. Han så præsidenten som en ny faderfigur.

Også Putin så muligheder.

»Putin opfattede den ældre Kadyrov som en mand, han havde lavet en politisk aftale med,« fortæller en af Putins tidligere embedsmænd, Aleksej Tjesnakov til magasinet The New Yorker.

»Men han relaterer til sønnen med en vis varme,« siger Tjesnakov.

Sejren har været dyr

Den unge Kadyrov opfyldte sin del af kontrakten brutalt og effektivt.

De fleste krigere fra militante islamististiske grupper er i dag enten dræbt, drevet på flugt eller sluset ind i Kadyrovs private hær. Grosnyj er genopbygget med højhuse i glas og stål.

En af hovedgaderne hedder nu Vladimir Putin-prospektet. Her hænger store portrætter af den russiske præsident side om side med billeder af Kadyrovs far.

Men prisen har været enorm. Ramsan Kadyrov regerer nærmest enevældigt over regionens 1,4 millioner indbyggere, og han gør det for russiske penge. 85 procent af republikkens budget kommer fra de russiske skatteydere.

Pengene fra Moskva har gjort Tjetjenien til den rigeste region i det ellers fattige Nordkaukasus. I sin fødeby har Ramsan Kadyrov bygget sig et palads til sig selv komplet med løvebure, væddeløbsheste og udsigt til en kunstig sø med et kunstigt vandfald.

Ifølge den russiske finansminister er Tjetjenien den region i Rusland, hvor embedsmænd køber flest tjenestebiler for offentlige midler. Kadyrov kører som oftest i sin pansrede Mercedes S600 Pullman Guard. Hans vagter foretrækker Porsche Cayenne.

Gennem alliancen med Putin har Kadyrov paradoksalt nok opnået mere selvstændighed for Tjetjenien end 1990ernes separatistleder, Dsjokar Dudajev, der blev dræbt i et russisk missilangreb, kunne drømme om.

I Tjetjenien skal alle kvinder – russere som tjetjenere – i dag bære tørklæde i offentlige bygninger, selv om kravet er i strid med den russiske forfatning. Her hersker dele af sharia-loven. Og så selvfølgelig Ramsans lov.

»Jeg er chefen. Ingen andre end mig, forstået? Der er kun Ramsan. Der findes ingen andre navne i denne region,« buldrede Kadyrov for et par år siden på tjetjensk tv.

Da Oleg Orlov fra Memorial mødte Kadyrov i 2008 for at overtale ham til at lade menneskeretsaktivister i fred, blev han mødt med hovedrysten. Kadyrov kunne ikke se, hvad menneskeretsaktivister skulle bruges til, så længe en almægtig leder som ham selv sad på tronen.

»Han sagde til mig: »Hvorfor skal jeg bruge aktivister til at beskytte rettigheder? Jeg beskytter rettigheder. Hvis der sidder to mænd i en bil og siger noget skadeligt, så rapporterer den tredje til mig«,« fortæller Oleg Orlov.

Året efter blev liget af en af Kadyrovs mest åbenmundede kritikere, menneskeretsaktivisten Natalja Estemirova, fundet i udkanten af en skov i Tjetjenien. Hun var blevet skudt gennem hovedet.

»Sjakaler« og »folkefjender«

Men det er ikke mord i Tjetjenien, der har fået stadigt flere i Rusland til at stille spørgsmålstegn ved alliancen med Kadyrov. Det er mord uden for Tjetjenien.

I 2008 blev en af Kadyrovs rivaler, Ruslan Jamadajev, skudt ned foran den russiske regeringsbygning i Moskva. I 2009 blev Kadyrovs tidligere bodyguard, der anklagede Kadyrov for tortur, snigmyrdet i den østrigske hovedstad Wien. Og det seneste år har Kadyrov for alvor vendt sin vrede mod Vladimir Putins kritikere i den russiske hovedstad. Han demonstrerer sin loyalitet ved at stemple den russiske opposition som »sjakaler« og »folkefjender«.

Sidste år blev Boris Nemtsov, en af de mest stålsatte kritikere af både Putin og Kadyrov, skudt og dræbt to hundrede meter fra Kreml. Og denne uge fulgte Kadyrovs dødstrusler mod en anden oppositionsleder.

Det har ikke gjort Kadyrov populær i Rusland. Ifølge en ny meningsmåling er andelen af russere, der »respekterer« Kadyrov faldet fra 35 til 17 procent det seneste år.

Sikkerhedstjenesten FSB advarer i stadigt kraftigere vendinger mod Kadyrov. Selv medlemmer af Putins regerende parti advarer om, at Kadyrov er gået for vidt med sine krav om stadigt flere penge fra Moskva.

Men Vladimir Putin undlader stadig at kommentere Kadyrovs trusler. Kadyrov »arbejder effektivt,« var præsidentens eneste kommentar om den tjetjenske leder på et møde med sine partisoldater i sidste uge.

Årsagen er, at Putin har lige så meget brug for Kadyrov, som Kadyrov har brug for Putin, siger Oleg Orlov. Den tjetjenske leder som en politisk og militær reserve i en tid, hvor Rusland står midt i en dybt alvorlig politisk krise, siger Oleg Orlov.

»Kadyrov er en slags forsikring. Hvad nu, hvis der skal skydes på demonstranter? Jeg er ikke overbevist om, at vores politifolk vil udføre den ordre. Kadyrovs vil,« siger Orlov.

Kadyrovs personlige hær spiller dermed samme rolle, som kosakkerne gjorde under de russiske tsarer.

»Det er en advarsel mod en fremtid uden Putin. Alle ved, at Kadyrov er en ukontrollabel kraft, der kun adlyder ham. Budskabet er: Fjern Putin, og hvilket Rusland får du så?« siger Orlov.

I sidste ende kom reaktionen på Kadyrovs seneste dødsstrusler fra en helt tredje kant. Det Facebook-ejede Instagram fjernede Kadyrovs video i henhold til regler, der forbyder trusler og opfordringer til vold.

Kreml forholdt sig tavs.