Soldaten Michael Durant blev taget til fange i 11 grusomme dage, da hans helikopter styrtede ned i Somalias hovedstad, Mogadishu, for næsten 23 år siden. Han blev efterfølgende ansigtet på den somaliske borgerkrig, og hans historie var baggrunden for den Oscar-vindende film 'Black Hawk Down'. Alligevel ville han overraskende nok, ikke have været oplevelsen foruden.

Oplevelsen var nemlig med til at gøre ham, til den mand han er i dag og give ham det, som han kalder enestående muligheder, fortæller han i et interview med CNN.

»Var Somalia en god ting? Det var en frygtelig ting. Men jeg tror på, at der findes noget godt i selv de allerværste hændelser,« siger den nu 54-årige familiefar, der er indehaver af adskillige æresbeviser og -medaljer.

Orlando Bloom i filmen Black Hawk Down, der er baseret på Michael Durants historie. Filmen er fra 2001 og vandt to Oscars for bedste klipning og bedste lyd.
Orlando Bloom i filmen Black Hawk Down, der er baseret på Michael Durants historie. Filmen er fra 2001 og vandt to Oscars for bedste klipning og bedste lyd. Foto: Sony Pictures/OutNow.ch
Vis mere

Var sikker på han skulle dø

Helikopteren, som han befandt sig i sammen med resten af sin enhed, blev skudt ned den 3. oktober 1993, og han var eneste overlevende.

Han blev hurtigt omringet af somaliske oprørerer, som først brækkede hans næse, kindben og øjenhulen, da de gennembankede ham, før de tog ham til fange.

»Jeg kan huske, hvordan jeg forsøgte at acceptere, hvad der var sket, mens jeg kiggede på himlen og tænkte: 'Jeg kan ikke løbe, jeg kan ikke kæmpe, jeg kan ikke gemme mig... Jeg er færdig',« fortæller han om det øjeblik, han indså, der ikke var nogen, som kunne redde ham.

Han fandt dog ud af, at han ikke skulle dø. Ikke lige dér.

Amerikanske Black Hawk-helikoptere i luften.
Amerikanske Black Hawk-helikoptere i luften. Foto: FALEH KHEIBER
Vis mere

For mens gruppen af mænd tævede ham, blev der pludselig skudt op i luften, og mændede stoppede.

En stemme i lokalet befalede, at han skulle tages til fange.

Lavede sjov med sine vagter

De 11 dage i fangeskab, der gik, før Michael Durant blev løsladt efter forhandlinger, blev tilbragt under frygtelige forhold, beretter han.

Han var bundet og lænket i et lokale, sammen med vagter, som uafbrudt truede og mishandlede ham.

Orlando Bloom i filmen Black Hawk Down, der er baseret på Michael Durants historie. Filmen er fra 2001 og vandt to Oscars for bedste klipning og bedste lyd.
Orlando Bloom i filmen Black Hawk Down, der er baseret på Michael Durants historie. Filmen er fra 2001 og vandt to Oscars for bedste klipning og bedste lyd. Foto: Sony Pictures/OutNow.ch
Vis mere

Med tiden blev de dog mindre hårdhændede og begyndte snarere at holde af ham, fortæller Michael Durant.

Han lavede sjov og fortalte vittigheder, da det var den måde, han bedst kunne håndtere den stress, han følte.

Røde Kors vurderede efterfølgende, at hans fangevogtere faktisk var endt med at nyde hans selskab. De kaldte det for 'omvendt Stockholm-syndrom'.

Stockholm-syndrom er en sindstilstand, hvor en fange udvikler et bånd til sin fangevogter.

Endelig efter 11 dage i fangeskab, som efterlod ham med permanente skader i ryggen og benene, blev han frigivet og kunne vende hjem til sin base.

Livet efter Somalia

I dag har han dog skiftet sin officer-stilling i det amerikanske militær ud med en direktørtjans i sin egen virksomhed, Pinnacle Solutions, der udvikler simulatorer til træning af militærpiloter.

Vejen dertil i tiden efter sin genvundne frihed var imidlertid langt fra nem.

Et stillbillede fra en videooptagelse af Michael Durant. Han griber om armen på en af de personer, som bærer den båre, han ligger på. Billedet er taget den 14. oktober 1993.
Et stillbillede fra en videooptagelse af Michael Durant. Han griber om armen på en af de personer, som bærer den båre, han ligger på. Billedet er taget den 14. oktober 1993. Foto: HD
Vis mere

Som så mange andre krigsveteraner kæmpede han med posttraumatisk stress-syndrom i lang tid efter sin tid i Somalia.

Han fortæller, at han græd han hver eneste dag i en lang periode. Chokket ved oplevelsen og tabet af alle sine næreste venner var mere end han kunne håndtere.

Dertil hjalp den massive mediebevågenhed efter hans hjemkomst til USA heller ikke.

Michael Durant bliver båret ud af flyet fra Somalia og er igen på amerikansk jord omgivet af soldater og sin familie den 16 oktober 1993.
Michael Durant bliver båret ud af flyet fra Somalia og er igen på amerikansk jord omgivet af soldater og sin familie den 16 oktober 1993. Foto: EUGENE GARCIA
Vis mere

Til sidst blev det for meget for hans daværende kone, Lorrie, som valgte at forlade ham.

Han har i dag fundet sig en ny kone og fået seks børn, og han ville overraskende nok ikke have undværet sin tid som krigsfange.

»Om det er godt eller skidt, så har Somalia vist sig at have været en god oplevelse for mig, på grund af den virkning det har haft på mig og de muligheder, som jeg har fået i livet,« siger han.