Rige og berømte bygger på livet løs nedad i den britiske hovedstads dyreste kvarterer, mens naboerne gør alt for at forhindre byggeplanerne.

LONDON: Nogle beboere i Londons fashionable Kensington-bydel vågnede forleden op til en overraskelse. Et af deres gades treetagers huse var i løbet af natten blevet nymalet i brede rød-hvide striber på langs. »Det ser ud som en strandhytte,« lød det med hvislende vrede fra lokale, der tydeligvis ikke fandt afvigelsen fra den mondæne eksklusivitet passende for bygningen, der angiveligt er vurderet til omkring 150 millioner kroner men i øjeblikket ikke er beboet.

Ejeren, en 66-årig kvinde med bopæl i både Schweiz og Storbritannien, var ifølge britiske medier og slægtninge uden varme følelser for hende ude i et hævntogt mod naboer, der havde sat sig imod et nybyggeri inklusive en toetagers luksuskælder. Den foreløbige besked fra det lokale bystyre er, at udsmykning af en facade ikke er inden for dets ansvarsområde.

Læs også:

Derimod er afvisningen af byggetilladelsen et nyt eksempel på en optrappet kamp mod byggerier, der inkluderer »mega-kældre« og »isbjergs-hjem« for at få flest mulige kvadratmeter uden at bryde stramme regler mod at bygge i højden i den britiske hovedstad. Striden har de seneste uger nået nye højder, hvor beboere i Londons velhaverkvarterer lægger pres på deres lokale bystyre for at dæmme op for den voksende trend. I 2001 fik det lokale bystyre for »Kensington & Chelsea« ansøgning om 46 udvidelser med kældre. Sidste år var der ifølge britiske medier 450 ansøgninger, og tendensen er, at planerne rækker længere og længere ned i jorden.

Kensington & Chelsea har besluttet, at man nu kun vil tillade kældre i én etage og kun udstrakt til 50 procent under grundarealet uden om selve huset mod tidligere 85 procent. Westminster vil følge efter, og Camden er gået i gang med lovgivningen.

»Det er umenneskeligt at udsætte folk med bopæl i nærheden for den forfærdelige støj og alt andet forbundet med den slags udgravninger,« sagde skuespilleren Tom Conti ifølge Evening Standard i forbindelse med en City-finansmands omfattende byggeplaner for hans delvist fredede 1800-tals bolig i Hampstead.

Fyldes med overdådig luksus

Striden drejer sig hovedsageligt om gamle, traditionelle victorianske og edwardianske huse i Londons dyreste kvarterer, der bliver udstyret med op til to og tre kælderetager og fyldt med overdådig luksus. Ofte med tre til fem meter til loftet på hver etage. Trenden er opkaldt efter isbjerge, fordi der kan være flere kvadratmeter under jorden, end man kan se ovenover.

Opmærksomheden er kun blevet større af, at det flere steder er de rige og berømte, der har fået pulsen op. For nylig kom sangeren Robbie Williams på kant med den 71-årige nabo, Led Zeppelin-musiker Jimmy Page. Williams og familie købte i 2013 en stor villa i Holland Park til 175 millioner kroner, og nu ville de gerne udvide »med et sammenhængende projekt for et nutidigt familieliv«, som det hed i byggeansøgningen til de lokale myndigheder. Det meste af udbygningen skulle foregå under jorden. Page var mildt sagt ikke begejstret og hyrede arkitekteksperter til at gøre indsigelser. De slog på mulige sætningsskader og andre mulige konsekvenser for Led Zeppelinerens naboejendom, der blev beskrevet som en »uerstattelig arkitektonisk perle«. En anden nabo Jonathan Sieff, arving til Marks & Spencer-forretningsimperiet, var også voldsomt utilfreds. Nu har Williams indsendt nye nedskalerede byggeplaner.

Andre steder ender det i den store nabokonflikt. Queen-guitaristen Brian May har udtalt, at det tidligere så stille Kensington er ved at »blive et helvede« med alle skænderierne over byggerier. Skuespilleren Joan Collins har kaldt det »chokerende«, at folk vil genere alle og bygge kæmpekældre i huse, hvor de kun bor »to tre måneder om året«. Julian Lloyd Webber har skrevet i en kommentar, at kælderbyggeriet er »en pest«. Ikke mindst fordi nabo og Daimler-Benz-arving Gert-Rudolf Flick ifølge The Times havde fået tilladelse til en to etagers kælder med walk-in-closet for sommer- og vintertøj, opbevaringsrum, svømmepøl, fitness-rum, en biograf og en skønhedssalon. Victoria og David Beckham blev mødt protester på grund af planlagt aircondition til deres træningsrum i kælderudvidelsen. Fodboldspilleren Frank Lampard samt Storbritanniens rigeste kvinde, mangemilliardær og tidligere »Miss UK« Kirsty Bertarelli har begge for nylig mødt store protester over kælderplaner i deres huse. I mange tilfælde er det »almindelige« beboere, der klager over rige, nyankomne naboer.

Huspriser eksploderet

Hvis frustrationen møder en vis skadefryd i resten af Storbritannien, er det måske forståeligt. Boligejere i London har set deres huspriser eksplodere til et niveau, hvor en almindelig huspris i de mest eftertragtede kvarterer er omkring 30 millioner kroner. Men en nylig BBC-udsendelse beskrev malende de gener, som udgravningen medfører for naboerne.

Desperate husejere var på gaden for at filme bygningsarbejdere med deres mobiltelefoner i det spinkle håb, at det kan påvirke byggetilladelserne, hvis regler bliver overtrådt. Deres beklagelser blev understreget af store lastbiler i de smalle gader med byggematerialer og til at køre jord væk hældt op fra evigt kørende samlebånd. Nogle fortalte om bygningsarbejder i op til seks år. Både fordi udgravning af kæmpemæssige kældre i tæt bebyggede områder nærmest kan være »kirurgisk byggeri«, som det blev beskrevet i udsendelsen. Og også fordi et byggeri inspirerer andre. Ikke mindst kan det være en stor økonomisk fristelse. En kvinde i BBCs program viste sin udvidelse frem, som hun afviste at kalde »kælder« men i stedet kaldte »underholdningsetagen« inklusive et lille vandfald. Udbygningen fordoblede de omkring 450 kvadratmeter boligareal, og to års byggeri til omkring ti millioner kroner bliver vurderet til at have forøget boligens værdi fra omkring 70 millioner kroner til i nærheden af 130 millioner kroner.

Byggefeberen er bare den naturlige udvikling, siger entreprenører og andre, der tjener penge på det. Man kan ikke forvente, at folk køber huse i dyre domme og så ikke vil prøve at indrette dem efter deres ønsker og behov.

»Faktisk – med transportbånd og plankeværk og alt det dér – det er ikke så galt,« siger en arkitekt, der både selv har gravet kælder ud og laver tegninger for andre, til The Guardian.

En af de mobilfilmende, lokale beboere i BBC-programmet, der arbejder hjemme som børsspekulant, kalder det derimod et »decideret mareridt« og har fået en lægeerklæring på, at man bør genhuse ham, fordi han er blevet syg af generne og støjen. Han påpeger, at det også vil larme, støje og fylde i gaden at udgrave kælder i én etage under de nye regler.

Intet tyder på, at der vil blive ro i Londons velhaverkvarterer foreløbigt. For nogen kan det så måske være en trøst, at en ventende milliongevinst vokser dag for dag. Adressen bliver sjældent dårligere af at få et par nye tilflyttere fra det internationale jetset i gaden.