Rusland skal straffes for oprørernes nye offensiv, mener udenrigsminister Martin Lidegaard. Han vil have strammet de eksisterende sanktioner, men er også åben for et sæt helt nye sanktioner.

UKRAINE: Situationen i det østlige Ukraine, hvor de russisk-støttede oprørere har indledt en ny storstilet offensiv, kan få EUs udenrigsministre til at beslutte helt nye sanktioner mod Rusland, når de torsdag mødes i Bruxelles.

Ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard (R) kan de nuværende sanktioner som minimum udvides.

Oprørernes leder Aleksander Sakhartjenko har erklæret, at formålet med offensiven er at erobre nye områder i Donetsk-området, og fredag beskød oprørere havnebyen Mariupol med flere end 100 missiler og foranstaltede et blodbad. Mindst 30 blev dræbt og flere end 80 såret.

Martin Lidegaard (R) er i øjeblikket i Etiopien og siger til Berlingske Nyhedsbureau, at han er i tæt kontakt med sine ministerkolleger om udviklingen:

»Det står helt klart, at den udvikling, der har været, er uacceptabel, og at den kalder på en reaktion. Det ligger lige for, at vi kommer til at diskutere en udvidelse af de sanktionslister, der allerede er lavet, men jeg mener også, at vi kommer til at diskutere yderligere sanktioner. Det er min opfattelse, at vi skal forberede eventuelle nye sanktioner godt, så vi er sikre på, hvilke konsekvenser de vil have, og så vi er sikre på, at EU kan stå sammen om dem,« lyder det fra Martin Lidegaard.

Også USA lægger op til at revidere sine sanktioner. Den amerikanske skatteminister Jack Lew, der mandag var i Bruxelles, sagde her, at USA har flere værktøjer i kassen, der kan bruges over for Rusland, hvis det bliver nødvendigt:

»Jeg mener, at vi har set, hvordan sanktionerne har skabt uro i økonomien. Men vi har flere midler til rådighed. Jeg vil ikke i dag uddybe, hvilke redskaber der er tale om, men vi har flere,« sagde Jack Lew ifølge Reuters.

Ifølge Martin Lidegaard er udviklingen i Ukraine udtryk for »en helt unødvendig eskalering«:

»Det er kun et spørgsmål om, hvornår en reaktion fra EU skal komme, og hvor hård den skal være. Den danske position er, at vi i hvert fald kan udvide de nuværende sanktionslister, men at vi også kommer til at diskutere yderligere sanktioner,« lyder det fra udenrigsministeren.

Martin Lidegaard (R) siger, at han ikke tør lægge sig fast på, om der træffes en beslutning om nye sanktioner torsdag:

»Om vi bliver enige om yderligere sanktioner eller beder om at få dem forberedt, til vi mødes næste gang 9. februar, kan jeg ikke sige. Det vigtigste er, at vi gør det i fællesskab,« siger Martin Lidegaard.

Rusland afviser kategorisk at være involveret i kampene i det østlige Ukraine med soldater eller russiske våben, og den påstand blev mandag atter fremført af talsmanden i Kreml, Dmitri Peskov. Han advarede samtidig Vesten mod at stramme sanktionerne mod Rusland, når ministrene mødes og kaldte de kommende drøftelser for »afpresning mod den russiske økonomi«.

Mandag blev retorikken mellem Rusland og Vesten også skarpere. Den russiske præsident Vladimir Putin erklærede i St. Petersborg, at NATO har sendt tropper til Ukraine, og at de kæmper sammen med den ukrainske regeringshær i landets østlige del. Putin brugte betegnelsen »en NATO-legion«.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg afviste umiddelbart efter Putins påstand som rent »nonsens« og replicerede:

»Hvis der er fremmede tropper i Ukraine, er de russiske.«

NATO-ambassadørerne fra de 28 medlemslande var mandag også samlet til hastemøde om situationen i Ukraine.