Trumps anklager om løgnagtig presse og forfængelighed i forhold til folkemængden ved indsættelsen overskyggede alt på hans første arbejdsdag. »Forkastelig selvpromovering,« lød det fra CIAs afgåede direktør.

Det var den allerførste pressebriefing i Det Hvide Hus på Donald Trumps første arbejdsdag som præsident, men det blev en briefing fuld af usandheder og overdrivelser.

Sean Spicer, Det Hvide Hus’ nye presse­sekretær, indtog talerstolen lørdag sidst på dagen og anklagede vredt pressen for at være kommet med »falske« nyheder om størrelsen på folkemængden under Trumps indsættelse fredag.

»Det var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse. Punktum,« sagde Spice og modsagde dermed alle data.

Luftfotos havde tydeligt afsløret, at der var langt flere ved indsættelsen af Barack Obama. Men Spice sagde, at det på billederne over The Mall blot så sådan ud:

»Det er første gang i vores nations historie, at gulvbelægninger er blevet brugt til at beskytte græsset på The Mall,« sagde Spicer og hævdede, at dette havde »den virkning, at man på fremhævede områder ikke kunne se stående mennesker« som ved tidligere indsættelser.

Amerikansk presse konstaterede hurtigt, at det var noget sludder, at der ikke tidligere var blevet brugt gulvbelægning og fremlagde billeder, hvor arbejdsmænd lagde lignende hvide gulvbelægninger ud under Obamas sidste indsættelse.

Men Spice sagde, at Det Hvide Hus også havde tal for, at langt flere brugte metroen i Washington på Trumps indsættelsesdag end under Obamas sidste i 2013 – 420.000 mod 317.000. Men dette var også forkert.

I virkeligheden var der ifølge Metroselskabet flere passagerer, end Spice sagde, på indsættelsensdagen for Trump, nemlig 570.557. Men der var endnu flere passagerer under Obamas anden indsættelse i 2013, nemlig 782.000.

»Vi vil holde pressen ansvarlig,« bedyrede Sean Spicer, inden han imod normal kutyme forlod talerstolen uden at lade de forsamlede pressefolk stille spørgsmål.

Kørt af sporet

Reaktionerne i USA – ikke blot blandt mediefolk – var altovervejende negativ, og der var en udbredt opfattelse af, at Trumps første dag på kontoret nu endegyldigt var kørt af sporet.

Kommentatorer pegede på, at Sean Spicer allerede på sin første pressebriefing reelt havde udspillet sin rolle som pålidelig pressesekretær.

Den konservative kommentator Bill Kristol sagde til CNN, at »det er pinligt som amerikaner at overvære denne briefing af Sean Spicer fra podiet i det Hvide Hus«. Og på alverdens TV-kanaler sad debattører og rystede på hovedet over, at debatten på Trumps første hele arbejdsdag drejede sig om præsidentens forfængelighed i forhold til, hvor mange der deltog i hans indsættelse. En forfængelighed, der havde udviklet sig til en ydmygelse for den nye præsident, da protesterende ved en kvindemarch mod Trump lørdag fyldte gaderne omkring Det Hvide Hus i en grad, der overskyggede hans egen indsættelse dagen forinden.

Spicers pressebriefing var således også en opfølgning på anklager, som Donald Trump selv havde lanceret tidligere på dagen.

Han brugte sit første besøg i CIAs hovedkvarter i Langley i Virginia til at rette et angreb mod pressen. Og det skete oven i købet foran CIAs mest hellige sted, Mindemuren, med stjerner over de, der er omkommet i tjeneste. Mange i så hemmelige aktioner at deres navne end ikke figurerer på stjernerne og aldrig vil blive offentliggjort.

Trump valgte at bruge ni ud af 15 minutter på at tale om sig selv og journalister – »de er blandt de mest uærlige mennesker i verden« – og på at skælde ud på medierne, som ifølge ham bevidst har talt usandt i forhold til, hvor mange tilskuere, der var til hans indsættelse.

Det heftige angreb på pressen blev mødt med bifald fra nogle af de tilstedeværende CIA-agenter. Han beskyldte oven i købet pressen for bevidst at have fabrikeret påstande om, at der eksisterede en modsætning mellem ham og de 16 amerikanske efterretningstjenester.

»Jeg står 1.000 procent bag jer,« sagde Trump og glemte at fortælle, hvad han selv har skrevet på de sociale medier om sit syn på efterretningstjenesterne. Ifølge tidligere tweets stod de 16 tjenester ifølge Trump bag »falske nyheder« ved at hævde, at russerne stod bag hacking af det amerikanske valg. Trump beskyldte senere efterretningstjenesterne for at have lækket en privat og udokumenteret rapport om, at russerne havde en klemme på ham. Trump skrev på de sociale medier, at det, som tjenesterne foretog sig, var at sammenligne med de metoder, som nazisterne anvendte under Anden Verdenskrig.

Trumps tale foran mindemuren chokerede en del, fordi det ikke var det, de ventede at høre. De havde regnet med en tale, der mindedes de døde og roste den enorme indsats, CIA gør med at forhindre angreb på USA. De havde ikke forventet vredesudbrud rettet mod pressen krydret med et postulat fra præsidenten om, at »halvanden million« mennesker så ham blive svoret ind som landets nye præsident. CIAs netop afgåede direktør, John Brennan, sagde, at Trump »skulle skamme sig«, når han stod foran mindemuren og talte om sig selv i stedet for om de, der var faldet.

»Brennan er vred og ked af Donald Trumps forkastelige selvpromovering foran CIAs mindemur,« sagde Brennans tidligere talsmand, Nick Shapiro, i en erklæring til pressen.

Også en anden tidligere CIA-chef, Mike Hayden, der er republikaner, men erklæret modstander af Trump, kritiserede præsidentens opførsel.

»Jeg var glad for, at præsidenten gav en tale til CIA. Jeg ville bare ønske, at den havde handlet om CIA,« sagde Hayden.

Andre af CIAs ansatte var også rystede. En af dem sagde ifølge The New York Times, at det var endnu et eksempel på Trumps ”narcissime« – at møde op komplet uforberedt og tale impulsivt om det, der lige nu falder ham ind. En af dem, der var til stede, konstaterede, at præsidenten havde begået »en typisk Trump«. At han begyndte med at vende sig om mod stjernerne på væggen, sagde et par ord, afbrød sig selv for derefter at vende sig om og begynde at tale om noget, som gik ham personligt på.

»Han er meget tyndhudet,« som en af de tidligere topfolk i CIA siger til CNN.

Trump forsøgte dog flere gange at gyde olie på vandene i forhold til efterretningstjenesterne – dog på sin sædvanlige Trump-facon.

»Jeg ved godt, at I engang imellem ikke har følt, at I har haft opbakning. I vil nu få al den opbakning, I kan ønske jer. Måske vil I oven i købet sige: Kære præsident, giv os ikke så meget opbakning, vi behøver ikke så meget opbakning.«

Efter at kritikken af Trumps tale foran mindemuren havde rullet i de amerikanske medier et halvt døgn, gik præsidenten i går ud med et Tweet, der viste, at kritikken prellede af.

»Havde et fantastisk møde i CIAs hovedkvarter i går, fuldt hus, gav stor respekt til Muren, lange stående ovationer, fantastiske mennesker. VIND!«

De mange hundredtusinde, der protesterede lige uden for Det Hvide Hus og i en stribe andre amerikanske byer dagen efter Trumps indsættelsesceremoni, anklagede han i et andet tweet for ikke at have stemt ved valget 8. november.

»Så protester i går, men var egentlig af den opfattelse, at vi netop har haft et valg! Hvorfor stemte de mennesker ikke?« skrev han.

Hans tweet kunne efterlade det indtryk, at han som folkevalgt i et af verdens største demokratier ikke respekterer borgeres ret til at samles for demonstrere mod ham, efter at han selv har anklaget pressen for at nedvurdere folkemængden ved hans egen indsættelse.

En time senere modererede Trump tonen i et nyt tweet:

»Fredelige protester er kendetegnende for vores demokrati. Selv om jeg ikke altid er enig, så anerkender jeg folks rettigheder til at udtrykke deres synspunkter.«