Amerikanske forskere kan nu 'ukoge' æggehvider, som ellers allerede er kogt og stivnet. Og så mener de, det kan hjælpe i kræftbehandling.

Når man koger et æg, bliver proteinerne i hviden først strukket ud og derefter krøllet sammen. Det forvandler den meget proteinholdige æggehvide fra at være en klar, smidig væske til en hvid og gummiagtig masse.

Det er denne proces, forskere fra University of California i Irvine nu har fundet ud af at omvende.

Man har tidligere kunnet opnå samme resultat, men hidtil har det taget omkring fire dage. Den nye metode tager få minutter om at virke.

Forskerne udsætter den stivnede æggemasse for et særligt kemikalie, der forvandler den til væske, hvor proteinerne dog stadig er krøllede. Derfor kommes væsken i en maskine, der påfører proteinerne så megen kraft, at de krøllede proteiner retter sig ud.

Metoden er demonstreret med æg, men kan som sådan virke på alle slags proteiner. Det giver forskerne håb om, at deres forskning kan bruges i blandt andet industrien.

»Problemet er, at der er gange, hvor stivnede proteiner skal skrabes af testglas, og dér vil man gerne have et middel til at redde den masse,« siger Gregory Weiss, der er professor på universitetet, til sciencedaily.com.

Medicinalfirmaer bruger proteiner i skabelsen af kræft-antistoffer og vil ifølge forskerne derfor kunne få meget gavn af den nye metode. De mener nemlig, den vil betyde en strømlining af proteinproduktionen og dermed lavere omkostninger.