Molenbeek-kvarteret i den belgiske hovedstad har fået et dårligt ry som et sted, der har huset terrorister fra Paris-massakren og andre militante islamister.

BRUXELLES: »Herfra er vi i Molenbeek,« siger taxachaufføren, mens han drejer op ad nogle næsten øde sidegader.

På vejen derhen fra det netop overståede topmøde og det væsentligt mere velstående Bruxelles-kvarter omkring EU-bygningerne har vi talt om skyderiet og anholdelsen af den terror-eftersøgte Salah Abdeslam.

»Jeg er muslim. Jeg kommer fra Marokko, men jeg har været her siden 1962. Min far og mor boede og døde her. Jeg er belgier,« siger chaufføren.

»Men nu går det ud over alle muslimer. Vi bliver betragtet, som om alle var ens, men det er vi lige så lidt som i alle andre religioner. Islamisk Stat har brug for at vise deres magt og vil kæmpe mod Vesten, men det, de gør, handler meget mere om politik end om religion.«

Fredag aften er området omkring gaden Rue des Quatre Vents fortsat afspærret. Skyderiet og den massive politiaktion blev gennemført sidst på eftermiddagen, hvor en af verdens mest eftersøgte mænd blev skudt i benet og anholdt som deltager i terrormassakren i Paris i november. Det var i nummer 79, hvor man kan se et vindue med hvide persienner brækket eller sprængt i stykker i stueetagen. Det lave rækkehus ligger et lille stykke bag politiafspærringen, der er afmærket med blå-hvide plastikbånd og bevoget af sortklædte betjente med sorte huer trukket ned over ansigtet og nogle med hunde i snor, mens efterforskere og retsmedicinere i hvide heldragter går ud og ind ad huset.

»Jeg har min bil der,« siger en mand og peger lige over afspærringen, mens han griner lidt selvironisk.

»Jeg har ventet i fire timer. Jeg vil bare have min bil og tage hjem, men de lader ikke nogen komme ind.«

En købmandsbutik på hjørnet er helt blokeret af politiafspærringen. Ud på aftenen kommer tre mænd hen til politiet og får efter en kort samtale lov til at fjerne kurvene med frugt og grøntsager, der fylder det meste af fortovet foran butikken.

Molenbeek-kvarteret et par kilometer fra Bruxelles' centrum har fået et dårligt ry siden drabene i Paris. Abdeslam voksede op her. Hans bror deltog også i Paris-terroren og sprængte sig selv i luften. Flere af de øvrige gerningsmænd og også i efterfølgende terrorattentater havde forbindelse til Molenbeek, hvor en arbejdsløshed på mere end 30 procent skiller sig ud fra resten af Bruxelles, mens nogle områder i bydelen har en næsten udelukkende muslimsk befolkning.

»Men vi andre er jo ikke ligesom dem,« siger en ældre mand, der viser nogle videoer af eftermiddagens begivenheder på sin mobil til en ung kvinde. På nogle af videoerne kan man høre skud og se tilskuere og politi søge dækning.

»Jeg var selvfølgelig bange, for jeg har aldrig oplevet sådan noget. Jeg bor lige her på hjørnet, og jeg kunne følge med i det hele.«

To unge mænd kommer forbi og søger hen til nogle journalister blandt den store klynge af kameraer, fotografer, pressefolk og sendevogne ved afspærringen. Mændene vil sælge en video, hvor man i et glimt kan se en hætteklædt mand blive trukket væk af politi.

»Det er Abdeslam. Hvor meget vil I give?« spørger de og får hurtigt bid hos en mand, der trækker dem lidt væk.

En mindre gruppe mænd bliver mere og mere højrøstede i en ophidset samtale med en TV-journalist og en kameramand. De siger, at journalisterne skaber provokationer med det indtryk, som de videregiver af Molenbeek.

»Muslim, muslim, muslim. Det hele handler kun om muslimer,« siger en af mændene og går væk, mens han vredt slår ud med armene.