Hvis ikke amerikanerne vil med i undersøgelsen af hackerangrebet mod Sony Pictures, truer Nordkorea med, at det vil få »store konsekvenser«.

USA: Nordkorea opfordrede lørdag USA til at deltage i en fælles undersøgelse af hackerangrebet på filmselskabet Sony Pictures, som FBI og præsident Obama beskylder Nordkorea for at stå bag.

Opfordringen blev ifølge Reuters samtidig fulgt af en slet skjult trussel om, at det vil få »store konsekvenser«, hvis USA fortsætter »med sine beskyldninger og ikke går med i en fælles undersøgelse«.

Nordkorea afviser fuldstændigt at kende noget til angrebet. Som den nordkoreanske udenrigsminister, Ri Su-yong, sagde til det statslige nordkoreanske nyhedsbureau:

»Uden at ty til samme torturmetoder, som blev benyttet af det amerikanske CIA, har vi midler til at bevise, at denne hændelse intet har med os at gøre«.

Amerikanerne siger, at undersøgelser har påvist samme spor som i tidligere nordkoreanske hackerangreb.

Angrebet ses som en nordkoreansk reaktion på Sony Pictures film »The Interview«, hvor to amerikanske journalister hyres af CIA til at begå et snigmord på den nordkoreanske leder, Kim Jong-un. Selskabet kaldte for et par dage siden filmen, der ellers skulle have haft biografpremiere i julen, tilbage.

Samme dag sendte de ukendte hackere en besked og kaldte det for en klog beslutning.

Fredag aften gik præsident Obama ud og kritiserede Sony Pictures for at have givet efter for nordkoreansk pres og erklærede, at »vi ikke kan have et samfund, hvor en eller anden diktator begynder at indføre censur i USA«.

Lørdag afviste den administrerende direktør, Michael Lynton, præsidentens kritik:

»Det er stadig vores håb, at alle, der ønsker at se filmen, vil få mulighed for at gøre det,« sagde han til CNN og oplyste, at selskabet overvejer, hvilke muligheder der findes på nettet.

Ifølge CNN og BBC sagde Michael Lynton, at Sony Pictures ikke ejer nogen biografer selv og derfor ikke uden videre selv kan vise den. Beslutningen blev ifølge ham derfor truffet, »fordi hovedparten af biografejerne valgte ikke at vise den«.

Præsident Obama har også anmodet Rusland, Japan, Sydkorea og Kina om at medvirke til at »tøjle Nordkorea«, men foreløbig har kun Japan og Sydkorea svaret positivt, mens russere og kinesere endnu mangler at svare. En avis i Beijing skrev dog lørdag, at »The Interview« ikke er noget, USA kan være stolt af, og at den er udtryk for en »sanseløs kulturel arrogance«.

Ifølge BBC er Nordkorea dog dybt involveret i hackeraktivitet.

Kilder blandt flygtninge fra Nordkorea har ifølge nyhedskanalen fortalt, at der findes en speciel militærenhed kaldet »Bureau 12« med specialister i hacking.

I marts sidste år angreb de under navnet »Dark Seoul Gang« sydkoreanske banker og TV-stationer. Det er sporene herfra, som FBI i USA har sammenlignet med sporene til Sony Pictures.

I filmen spiller James Franco og Seth Rogen de to journalister, der tilbydes at komme i audiens hos Kim Jong-un og som derefter overtales til at myrde ham.

Filmen har kostet 44 millioner dollar, som filmselskabet naturligvis gerne vil have igen. Derfor går overvejelserne på, hvordan de kan hentes hjem på nettet.