Selv om resistente bakterier i kylling dør, når du steger det, bliver bakteriernes DNA bevaret og kan senere gøre dig syg. Det mener i hvert fald norske forskere.

- De bakterier, som måtte findes på overfladen, dør ganske rigtigt, når du steget kødet, men arvestoffet inden i bakterien tåler meget mere. Det er netop de resistente gener, vi er bange for, og de kan optages af tarmbakterierne, når du spiser kød med bakterierne i, siger professor i klinisk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø til vg.no.

I Norge er hele 32 pct. af alt det kylling, der bliver solgt i supermarkedet inficeret med den antibiotika resistente kolibakterie ESBL. Tallet er ifølge Fødevarestyrelsen næsten det samme i Danmark, hvor man i 2013 anslog, at ca. 27 pct. af alle kyllingefileter i supermarkedet indeholdte den resistente bakterie, som kan være livsfarlig, da man typisk ikke opdager smitten, får man har båret rundt på den i mange måneder. 

Det er dog ikke alle forskere, der råber vagt i gevær. Overlæge Martin Steinbakk fra det norske institut for folkesundhed forklarer, at man endnu ikke ved, om det DNA, som bliver bevaret på trods af varmebehandlingen, rent faktisk kan optages i tarmene.

- Varmen vil ofte ødelægge noget af DNA-et, men graden af ødelæggelse er afhængig af temperatur og stegetid. Det er stadig usikkert, i hvor høj grad det delvis ødelagte DNA kan optages i menneskets tarme, siger overlægen.