Stemningen i Skotland er stærkt følelsesladet på valgdagen, fortæller Berlingskes korrespondent. Målinger spår næsten dødt løb mellem ja- og nej-sigerne.

STORBRITANNIEN: Dørene til valglokalerne i de skotske byer er slået op og den historiske folkeafstemning, der skal afgøre, om skotterne siger farvel til 300 års union med England, er i gang.

Målingerne spår næsten dødt løb men med en marginal overvægt til modstanderne af selvstændighed.

Berlingskes London-korrespondent Uffe Taudal, der torsdag befinder sig i Edinburgh, beskriver stemningen som følelsesladet.

»Alle er klar over, at det her kan ændre deres liv radikalt. Det er ikke sådan, at byer som Edinburgh eller Glasgow er klædt i nej- eller ja-flag, men det har været en stærk følelsesladet diskussion og der har været masser af historien om, at nej-sigere har følt sig intimideret eller truet i en eller anden grad,« fortæller Uffe Taudal.

Udfaldet imødeses ikke blot med tilbageholdt åndedræt i London, men også i resten af EU, på de finansielle markeder og i NATO. Alle steder vil en skotsk selvstændighed udløse rystelser, der vil brede sig som ringe i vandet over store dele af verden.

Internationalt er der frygt for, selvstændighedsønskerne vil gribe om sig i andre europæiske lande, ikke mindst i Spanien og Belgien, der allerede kæmper for at holde sammen på landene.

De seneste målinger viser, at mellem 51 og 53 procent vil stemme nej til selvstændighed, men ingen tør reelt sige noget om, hvor resultatet havner:

»Det bliver et tæt opløb og der er ingen, der har en sikker mavefornemmelse. De to fløje siger selvfølgelig hver for sig, at de vil vinde, for det skal de gøre, men når man går dem lidt på klingen, er der ingen, der har en sikker fornemmelse af, hvor det her valg går hen,« lyder det fra Uffe Taudal.

Det spørgsmål, som skotterne skal svare på, er ganske enkelt. På stemmesedlerne står der: »Skal Skotland være et selvstændigt land«. Ja eller nej.

Interessen i Skotland for afstemningen er enorm. Ikke færre end 97 procent af vælgerne har ladet sig registrere for at kunne deltage, hvilket ifølge BBC betyder, at 4.285.323 personer kan stemme på de 2.608 afstemningssteder, og uanset hvilken af fløjene, der løber af med sejren, er der lagt op til fest, fortæller Uffe Taudal.

Det største brag bliver dog nok, hvis tilhængerne af selvstændighed vinder, mener han.

»Der er ingen tvivl om, at det bliver en kæmpe fest, en udladning hvor trykker kommet ud, og dagen efter festen skal man så i gang med forhandlinger om uafhængighed. Det skotterne stemmer om er jo ikke uafhængighed fra i morgen. Stemmer de ja, går der forhandlinger i gang om selvstændighed og de forhandlinger ventes at vare mindst 18 måneder,« fortæller Berlingskes korrespondent.

Stemmelokalerne lukker klokken 22 lokal tid og resultatet af afstemningen ventes først at foreligge fredag morgen.