Dværgplaneten Pluto har en blå himmel og stumper af frosset vand på overfladen. Det viser nye, fascinerende billeder, som NASA torsdag lagde frem for offentligheden.

NASA har i den seneste tid fremlagt stribevis af nye informationer om tilstanden af planeterne i vores solsystem. Rumfartsorganisationen har for vane at ’varme op’ til nyhederne, og det var ingen undtagelse ved torsdagens Pluto-nyhed.

Det er rumfartøjet New Horizons, der for første gang nogensinde har sendt farvebilleder tilbage af Pluto. Billederne viser en planet, som har en tåget, blå himmel og pletter med frosset vand på overfladen. Det skriver The Independent.

Tidligere på ugen varmede seniorforsker Alan Stern fra NASA op til meldingen om Pluto, da han talte til en forsamling på University of Alberta i Canada. Han sagde blandt andet, at Pluto er ’levende’, og det fik mange astronomi-interesserede til at spærre øjnene op og se frem til torsdagens afsløring.

»Hvem ville have forventet en blå himmel i Kuiper-bæltet? Det er fantastisk,« siger Alan Stern i en erklæring. Ved hjælp af de nye billeder er man i stand til at analysere, hvordan Pluto blev dannet.

Forsker Carly Howett er fra Southwest Research Institute i Boulder, Colorado, som Alarn Stern også er en del af. Hun glæder sig over de nyeste opdagelser.

»Den slående blå farve fortæller os noget om størrelsen og sammensætningen af tågepartiklerne. En blå himmel stammer ofte fra en spredning af sollys ved meget små partikler. På Jorden er disse partikler meget små kvælstofmolekyler. På Pluto virker de større – men stadig relativt små. Det er såkaldt sodpartikler, som vi kalder for 'tholins',« siger hun.

NASA fortæller også, at forskerne har fundet små områder på planeten, som er præget af is. Stumperne af is er i forbindelse med nogle røde pletter fra en tidligere opdagelse, og forskerne ved ikke, hvordan og hvorfor de to fænomener hænger sammen.

Ifølge Silvia Protopapa, videnskabsmedarbejder ved University of Maryland, er det svært at forklare forholdet mellem isen og de rødlige pletter. Forskerne vil nu undersøge, hvorfor vandet befinder sig netop der, hvor det gør.

NASAs New Horizons sender løbende data tilbage til Jorden, så det er langt fra sikkert, at vi har hørt det sidste til nye opdagelser på Pluto - eller sågar fra andre planeter i vores solsystem.

New Horizons befinder sig i øjeblikket fem milliarder kilometer væk fra Jorden, og alle dens systemer fungerer stadig optimalt.