I århundreder har det været omdiskuteret, hvorfor det mystiske monument, Stonehenge, blev bygget for omkring 4.500 år siden 137 kilometer sydvest for London.

Nu kan en ny video afsløre, hvad der muligvis har været årsagen til, at Stonehenge blev opført.

Se videoen hos Videnskab.dk: Ny fascinerende viden om Stonehenges oprindelse

Monumentet består af en inder- og en ydercirkel af sten, hvor indercirklen er bygget af mindre, lokale sten.

Ydercirklen er derimod bygget af tonstunge sten, megalitter, der er fragtet til stedet fra et stenbrud flere hundrede kilometer fra Stonehenge.

Læs også hos Videnskab.dk: Stonehenge: De store sten kom først

Stonehenge har været genstand for megen forskning, men David Jacques, som er forskningsleder ved Open University i England, fandt en lille flække knap halvanden kilometer fra monumentet, som ikke er blevet fuldt udgravet tidligere.

Med David Jacques i spidsen af projektet begyndte han og hans hold at udgrave flækken for at finde ud af, om der kunne være spor af tidligere kulturer i området.

Ferskvandskilde har lokket dyr til området

Flækken, kendt som Vespasians Camp, viste sig ved udgravningen at huse en ferskvandskilde. En sådan kilde lokker dyr til, fordi de kan stoppe og drikke.

Og fordi der kan have været dyr, antog David Jacques, at der også kan have været mennesker bosat i området. Det viste sig, at den forestilling ikke var helt forkert.

Læs også på Videnskab.dk: Video: Dino-krater skal afsløre fortidens mysterier

Jorden ved Vaspasians Camp bugnede af tusinder af rester fra flinteværktøjer, knogler fra den uddøde gigantko, aurochs, og tegn på at mennesker har lavet bål.

Fundene tyder på, at området har været brugt af mennesker over en periode på 3.000 år, før Stonehenge blev bygget.

Grunden til, Stonehenge blev bygget?

Fundene af de uddøde køers knogler tegner et billede af, at området har været en migrationsrute for dyrene. De mange dyr kan have tiltrukket mennesker fra forskellige kulturer i regionen til for at jage.

- Kilden må have lokket store dyr til, hvilket har gjort jagten nemmere. Det kan have ledt til den association, at området var et helligt jagtområde, skriver David Jacques i en e-mail til LiveScience.

Læs også hos Videnskab.dk: Jordskælv forvandler vand til guld

Blandt opdagelserne fandt man også det, der kan have været fundamentet for Stonehenge. For 8.500 til 10.000 år siden blev der rejst noget, der kan have været totempæle. De skulle ifølge David Jacques hædre et helligt jagtområde og kan være med til at forklare, hvorfor Stonehenge blev bygget.

Flere spændende historier fra forskningens verden hos Videnskab.dk:

Ny bog: Mælk ødelægger dit helbred

Video: Monsterstorm på Saturn