Hvorfor er det netop disse syv lande, hvis borgere får indrejseforbud af Trump? Det spørgsmål bør egentlig rettes til Obama.

De næste 90 dage vil USA ikke udstede nye visa til borgere Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen. Det er et af punkterne i et dekret om stramninger i udenrigspolitikken, som den amerikanske præsident, Donald Trump, underskrev i fredags.

Formålet med dekretet er at forhindre »radikale islamiske terrorister« i at komme ind i landet. Og indrejseforbuddet begrundes med, at de syv lande giver »grund til bekymring« for at øge risikoen for terror mod USA, og det har sat gang i spørgsmålene om - både i massemedierne og på sociale medier -  hvorfor Saudi Arabien ikke er på listen.

15 af de 19 mænd, som udførte terrorangrebet på USA den 11. september 2001, var saudiarabiske statsborgere, og mistanken om terrorfinansiering og anden støtte til terrorister fra det saudiarabiske regime er ikke blevet mindre siden da. De øvrige deltagere i angrebet på World Trade Towers og Pentagon for snart 16 år siden kom fra Libanon, Egypten og De Forenede Arabiske Emirater, der heller ikke er blandt de syv lande, hvis borgere nu har fået indrejseforbud.

Bloomberg giver en slags svar på, hvorfor listen ser ud, som den gør: Indrejseforbuddet undtager ifølge finans-nyhedssitet en række lande, hvor Trump har forretningsinteresser.

Men listen over de syv lande er ikke ny og den er ikke lavet af Trump. Udpegningen af de syv lande til  »countries of concern« - lande som giver grund til bekymring - er sket, mens Barack Obama var præsident.

Stramningen af visumfritagelsesreglerne fra 1986 var en af de få ting, Obama kunne blive enige med den republikansk dominerede Kongres om. I december  2015 blev en lov vedtaget, der afsatte midler til at stramme indrejsereglerne for at forhindre terrorisme. Som en del af stramningen blev de fire lande fra den samme liste, de nu pålægges yderligere stramninger med Donald Trumps dekret, udnævnt til »countries of concern«. De tre sidste lande blev tilføjet i senere udvidelser af stramningerne under Obama.

Obama-regeringen kaldte det dengang for en enhancement , en »forbedring« af det 30 år gamle visumfritagelsesprogram, der som en klar lempelse af indrejsereglerne undtog visse landes borgere for visumkrav til USA, herunder Danmark.

Læs faktablad fra ObamaWhiteHouse.org om Visa Waiver Program Enhancements, der strammede reglerne for indrejse igen.

Stramningerne af programmet blev ikke mindst drevet af Demokratiske politikere i kølvandet på terrorangrebet på Charlie Hebdo i Paris i januar 2015.

»Det er min overbevisning, som jeg har udtrykt offentligt talrige gange, at visumfritagelsesprogrammet er Amerikas Akilleshæl,« sagde Dianne Feinstein, siden 1992 senator for Demokraterne fra Californien, kort efter angrebet i Paris  til CNN.

Det ser dog ikke ud til at være den fremherskende holdning blandt demokrater, som kommenterer Donald Trumps mere vidtgående stramninger.

Allerede da Obama underskrev loven om stramninger af visumfritagelsesreglerne, blev landelisten kritiseret . Både for ikke medtage de rigtige lande og for at angribe problemet på den forkerte måde

»At tage Iran med på listen er et udtryk for had, ikke for sikkerhed,« lød en klumme i den britiske avis The Guardian

»Ændringen af det 30 år gamle visumfritagelsesprogram ville ikke have forhindret Tashfeen Malik i at komme ind i landet,« skrev Los Angeles Times med henvisning til den ene af terroristerne bag det dengang nylige angreb i San Bernadino i Californien, hvor 14 blev dræbt og 22 blev såret af skud. Tashfeen Malik, der var født i Pakistan, rejste lovligt ind i USA under en  familiesammenførings-regel, fordi hun var forlovet og senere giftede sig med den anden gerningsmand i angrebet. Begge blev dræbt under angrebet.

Donald Trumps dekret om stramninger i udenrigspolitikken går dog langt videre og indeholder foruden de tre måneders indrejseforbud til borgere fra de syv lande yderligere begrænsninger for flygtninge og indrejsende.