Selvom mange holder sommerferie, så er politiet klar med bødeblokken, hvis der trykkes for hårdt på speederen

Mange danskere tager bilen, når de skal på sommerferie, men det kan blive en dyr fornøjelse, hvis man lader foden hvile lidt for tungt på speederen, kører over for rødt eller taler i håndholdt mobiltelefon.

Ifølge FDM forventes mere end 300.000 danskere at tage bilen, når de skal på sommerferie denne sommer, men det kan vise sig at blive en dyr fornøjelse, hvis de kommer til at trykke lidt for hårdt på speederen. Det fortæller Dennis Lange, jurist ved FDM.

»De fleste danskere kører i bil på ferien. Enten kører man hele vejen, eller også lejer man måske en på feriestedet. Uanset hvad er det vigtigt, at man overholder de love og regler, der er i det land, man befinder sig i, og at man altid kører efter forholdene. Det kan dog ske, at man får en bøde, og i nogle tilfælde vil man blive overrasket, for bøderne kan være højere, end vi kender dem i Danmark,« siger Dennis Lange.



En opgørelse over bødetaksterne i 31 europæiske lande, som FDMs tyske pendant, ADAC, har lavet, viser, at Norge er det europæiske land, hvor det er dyrest at køre for stærkt.

Overskrider man fartgrænsen med 20 km/t., koster det mindst 420 euro (cirka 3.125 kroner), mens det koster fra 940 euro (6.990 kroner), hvis fartgrænsen overskrides med 50 km/t. Kører man over for rødt eller laver en ulovlig overhaling, lyder bøden på 600 euro (4460 kroner). 600 euro er også minimumstaksten, hvis man kører med mere alkohol i blodet end den tilladte promille på 0,2.

Bliver man fanget af en fotovogn, når man sidder bag rattet i feriebilen, så skal man ikke gøre sig forhåbninger om at slippe for bøden, blot fordi man ikke bor i det land, hvor man er på ferie.

»I gamle dage kunne man måske slippe af sted med en trafikforseelse i udlandet og ikke høre mere, når man kom hjem. Sådan er det ikke mere. Udenlandske myndigheder har gode muligheder for at inddrive bøden i Danmark enten via politiet eller gennem et dansk inkassobureau,« siger Dennis Lange.


Rabat, hvis du er hurtig


I nogle lande er der dog lidt rabat at hente, hvis man skynder sig at betale bøden. I Spanien får man 50 procents rabat, hvis man betaler bøden inden 20 dage, mens man i Italien kan få et nedslag på 30 procent, hvis bøden betales inden fem dage. I Frankrig slipper man med minimumstaksterne for en række forseelser, hvis man betaler inden 15 dage.



I mange europæiske lande kan politiet desuden kræve, at man betaler bøden med det samme, hvis man stoppes for en trafikforseelse. Derfor anbefaler Dennis Lange, at man har lidt ekstra kontanter med sig i bilen, ligesom man skal huske at få en kvittering for, at bøden er betalt.

»Det er vigtigt at huske at få kvitteringen med, så man kan dokumentere, at bøden er betalt.«