Russerne ser en NATO-udvidelse og konflikten i Ukraine som så stor en trussel, at de nu vil revurdere landets militærdoktrin.

RUSLAND: Tonen skærpes og retorikken mellem Rusland og USA ligner i stigende grad noget fra Den Kolde Krig.

Senest har Rusland tirsdag meddelt, at man vil revurdere sin militærdoktrin over for NATO på grund af forsvarsalliancens udvidelser mod øst og konflikten i Ukraine.

Mandag fastslog NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, at den russiske fremfærd i Ukraine har ændret verden og skabt behov for, at forsvarsalliancen etablerer en udrykningsstyrke, der kan sættes ind i som »spydspids« i en truende situation. Samtidig lød det fra Fogh, at Rusland anser NATO som en fjende.

Udmeldingen om en ny russisk militærdoktrin kommer også dagen før, at USAs præsident Obama besøger Estland for at mødes med de baltiske præsidenter og love, at NATO vil forsvare de små landes frihed. Balterne ønsker desuden en permanent tilstedeværelse af NATO-tropper på deres territorium som et signal til russerne.

Står det til Estlands regering og præsident Toomas Hendrik må NATO hellere end gerne etablere permanente baser i Estland. Mange indbyggere i det lille baltiske land frygter, at Estland kan blive næste i rækken, som står over for en russisk annektering som det er sket i det østlige Ukraine.

»Vi skal ikke have et NATO med lande på to niveauer - dem med permanente NATO-baser og dem uden. Det er et forkert signal at sende til en potentiel angribende part,« siger Toomas Hendrik forud for torsdagens historiske NATO-topmøde i Wales.

Direkte adspurgt, om han selv ønsker permanente NATO-baser på hjemmebanen, er Toomas Hendriks svar kort og godt »ja«.

Ifølge Reuters og det russiske nyhedsbureau Ria Novosti siger næstformanden for det russiske sikkerhedsråd, Mikhail Popov, at den nye militærdoktrin vil afspejle de nye trusler som Rusland står over for.

Det gælder ifølge Popov under først og fremmest frygten for, at NATO ekspanderer yderligere mod øst, samt etableringen af et missilskjold over Europa.

»Jeg nærer ingen tvivl om, at spørgsmålet om NATO militære infrastrukturs krænkelse af vores grænser, blandt andet gennem udvidelse af alliancen, vil være blandt de største militære trusler mod Den Russiske Føderation,« lyder det fra Mikhail Popov.

Den russiske militærdoktrin blev senest ændret i 2010 og bekræftede Ruslands ret til at anvende atomvåben, hvis landets eksistens er truet. Revurderingen skabte international furore og var et tydeligt tegn på, at planen om at etablere et NATO-partnerskab med russerne var ved at kuldsejle.

Allerede den gang lød det fra Popov, at mange havde forsøgt at overbevise den russiske ledelse om, at NATO ikke var Ruslands fjende og aldrig ville angribe Rusland.

»Hvad skete der? De forsikrede os om deres gode hensigter, men deres handlinger de seneste år har vist noget fuldstændigt andet,« sagde han i 2010.

Tirsdag lyder det ifølge Reuters fra Mikhail Popov:

»Rusland fremstilles bevidst som fjenden, og landets politiske kurs anses som en trussel mod NATO«.

Sidste uge sagde den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, at han stiler mod at få Ukraine ind i NATO.