Ukraines politiske ledelse lægger op til ændringer i forfatningen, der vil give landets russiske befolkning øget indflydelse. Fronterne er dog stadig trukket skarpt op, og det diplomatiske klima er atter blevet surt.

UKRAINE: Ukraines fungerende præsident, Oleksander Turtjinov, og fungerende premierminister, Arsenij Jatsenjuk, gik fredag sammen på TV og tilbød at styrke rettighederne for landets russisk-talende befolkning.

Ifølge Reuters lagde de to politikere op til, at de østlige regioner får lov til at anvende russisk som officielt sprog, og at en ny forfatning vil kunne decentralisere magten fra Kiev, så de enkelte regioner får øget selvstyre.

Netop de to ting har været hovedkrav fra de prorussiske aktivister og separatister, der gennem de seneste uger har destabiliseret situationen i det østlige Ukraine gennem besættelser af lokale regeringsbygninger og rådhuse.

Den ukrainske præsident har ved flere lejligheder luftet muligheden for at afvikle en folkeafstemning om Ukraines fremtidige struktur, enten som føderal stat med udbredt selvstyre eller en samlet stat som nu. Afstemningen skulle i givet fald finde sted 25. maj samtidig med præsidentvalget.

Torsdagens aftale mellem Ukraine, Rusland, USA og EU om, at militser på begge sider i konflikten skal afvæbnes, og at OSCE-observatører sendes ind i landet for at overvåge situationen, samt besatte bygninger skal rømmes, udløste forsigtig optimisme.

Tidligt fredag blev det dog klart, at lederen af separatisterne i byen Donetsk i Ukraine, vil fortsætte kampen mod regeringen i Kiev i deres selvudråbte »Donetsk-Folkerepublik«.

Separatistlederen Denis Pushilin siger ifølge Reuters, at den russiske udenrigsminister Sergej Lavrovs underskrift ikke forpligter ham:

»Sergej Lavrov underskrev ikke noget for os. Han underskrev på den russiske føderations vegne,« sagde separatistlederen.

Et andet element i aftalen er, at demonstranterne på Maidanpladsen i Ukraines hovedstad, Kiev, også skal forlade deres teltlejr og de bygninger, de har besat, samt at de højrenationale militser i byen også skal lade sig afvæbne.

Derfor lyder det også fra den østukrainske separatistleder, at han og hans mænd ikke rykker sig, før der sker det samme i Kiev.

I Kiev gør torsdagens aftale heller ikke det store indtryk for aktivisterne på Maidanpladsen.

»Folk forlader ikke Maidan før efter præsidentvalget, så ingen får mulighed for at svindle med resultatet,« siger en af aktivisterne, Viktor Palamarik, til Reuters.

En anden aktivist, Volodimir Sjevtjenko, siger:

»Hvis myndighederne prøver at rive telte og barrikader ned med magt, vil tusinder strømme her til Maidan for at stoppe dem.«

En talsmand for den højreradikale gruppe, Right Sector, benægter lige ud, at gruppen har illegale våben, og derfor ikke kan afvæbnes, samt at aftalen i Geneve var dikteret af separatisterne i øst.

Også den diplomatiske stemning blev sur i løbet af fredagen.

Ruslands EU-udsending Vladimir Tjitskov, sagde at Kiev har oversat Geneveaftalen forkert, og udenrigsminister Sergej Lavrov sagde, at Rusland var skuffet over amerikanske trusler om nye sanktioner mod Rusland.