Hvis det er korrekt, hvad der har svirret de sidste ti timer i Washington, så får endnu en amerikansk forretningsmand med interesser i Rusland jobbet som USAs næste udenrigsminister.

Meddelelsen kunne ikke komme på et værre tidspunkt. USAs nyvalgte præsident, Donald Trump, overvejer at udnævne direktøren for Exxon Mobile, Rex Tillerson, til ny udenrigsminister - en mand med tætte forbindelser til Rusland og en person, der har modtaget en stor orden fra selveste Vladimir Putin i 2012 for venskab med den russiske stat.

Hvis det bekræftes, at det bliver Trumps forretningskollega, rigmanden Rex Tillerson, der bliver den næste udenrigsminister, så kommer den nyhed på et tidspunkt, hvor amerikanerne i stigende grad spørger sig selv, om der er tættere forbindelse mellem Trump og Putin end godt er.

Og den kommer oveni, at den amerikanske præsident Barack Obama har nedsat en undersøgelseskommission, der skal klarlægge, om russerne har haft en stor indflydelse på den amerikanske valgkamp som hævdet af de amerikanske efterretningstjenester. De har nemlig i månedsvis ment, at russerne ikke alene hackede sig ind i det amerikanske præsidentvalgsystem. De gjorde det også  med et eneste formål - at sikre at demokraternes kandidat Hillary Clinton ikke blev valgt.

Langt større hackning end ventet

Dermed er ikke sagt, at russerne har påvirket valget direkte og har hacket sig ind og har manipuleret med selve stemmeafgivningen. Slet ikke. Men ifølge Obamas talsmand har efterretningstjenesterne en fornemmelse af, at den russiske hackning var af langt større omfang end hidtil kendt og anvendte nye metoder, som aldrig er set tidligere.

Det lykkedes for russerne at foretage en række angreb, som satte dagsordenen for den politiske debat i USA. Clintons mails blev hacket, det demokratiske partis valgstrategier blev offentliggjort, og Clintons nærmeste medarbejder, John Podestas computere blev også ramt. Og dermed er der med undersøgelsen lagt op til to måneder med fokus på russisk indflydelse i den amerikanske politik, inden Trump endelig indsættes i Det Hvide Hus den 20. januar.

Tillerson har tilbragt det meste af sin karriere i Exxon Mobile og har arbejdet intenst på at udvikle et samarbejde med Rusland og har indgået en større samarbejdsaftale med selskabet Rosneft om Rusland. Tillerson har postet penge i både sociale og uddannelsesmæssige programmer i Rusland, hvilket også var en af grundene til, at han fik Putins medalje.

Venskabsmedaljen

Men årsagen er mindst lige så meget, at han i 2011 indgik en olie-aftale med Rusland, som Putin bedømte til at have en værdi af 500 mia. dollar - en handel som senere måtte indstilles på grund af sanktionerne, som blev iværksat efter den russiske annektering af Krim-halvøen. Tillerson har været særdeles kritisk over for sanktionerne og vil få - hvis han bliver udenrigsminister - magt til at få dem annulleret.

Men hvis Trump endeligt peger på ham, så vil der blive rejst en række kritiske spørgsmål ikke alene til Tillersons forhold til Rusland. Det vil også få amerikanerne til at stille spørgsmålet, hvorfor Trump ikke melder ud, hvor han selv står i spørgsmålet om Ruslands annektering af dele af Ukraine.

For Trump har ikke kritiseret Putin med et eneste ord under valgkampen. Tværtimod har han kaldt Putin for en stor leder og har hånet USAs præsident for at være Putins modsætning - noget som ikke er velset hverken hos demokraterne eller hos Trumps egne republikanere, som altid har været meget Rusland-kritiske.

Afvist russisk indblanding

Trump selv har på det seneste underspillet de mange rapporter om russisk indblanding i det nyligt overståede præsidentvalg, hvilket har sat yderligere gang i diskussion om Trumps forhold til Rusland. Trump siger selv, at han har afviklet alle sine forretninger i Rusland for længst og ingen interesser har der mere. Men hans konstante nedtoning af Rusland som en trussel mod USA vækker bekymring ikke blot hos demokrater, men også hos republikanere.

Og at Trump gentagne gange har afvist efterretningsrapporterne som rent vås, vækker endnu mere opsigt. Ikke fordi at efterretningstjenesterne ikke kan tage fejl. Men fordi Trump systematisk nægter at modtage daglige briefinger fra dem - noget som ingen anden præsident har gjort. Det tyder på en mistillid, som amerikanerne er bekymrede for, for hvorfor undsiger Trump samtlige amerikanske efterretningsorganisationer og søger råd hos en lille flok rådgivere, som i sagens natur ikke har adgang til de samme informationer, som FBI, CIA, NSA og mange, mange andre ligger inde med.

Hvis Tillerson bliver udenrigsminister siger kilder til den amerikanske tv-station NBC, at hans viceudenrigmsinister vil blive den tidligere amerikanske FN-ambassadør, den neokonservative John Bolton, som er en markant modstander af Kina. Bolton var under George W. Bush regeringen vanskelig at styre, da han indtog nogle meget markante holdninger til internationale spørgsmål også indimellem nogle, som ikke var aftalt på forhånd med Washington.