Vi skal huske, hvad vi har lært af Første Verdenskrig, for der er uhyggelige paralleller til nutidens situation i Sydøstasien, advarer tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen

En stor industrimagt med historiske mindreværdskomplekser, der begynder at spille med musklerne, skal man passe på, advarer tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen om konflikten mellem Japan og Kina. Situationen minder ham i skræmmende grad om Tyskland lige inden Første Verdenskrig.

- Der er nogle uhyggelige paralleller til det, vi nu ser i Kina, og vi må ikke være naive, siger han.

Ligesom Tyskland for 100 år siden, er Kina i dag en magt, der pludselig er vokset sig stor og stærk. Desuden opruster Kina militært og har ambitioner om at sætte sig på nogle områder, naboerne mener, er deres, uddyber han.

- Og her er risikoen for, at det hele løber af sporet.

Kina og Japan har længe skændtes om ejendomsretten til en ubeboet øgruppe med værdier i undergrunden, der ligger mellem de to lande. For at demonstrere sin magt, har Kina nu indført en sikkerhedszone i luftrummet over øerne, og Japan svarer igen og sender militære fly ind i område, men advarer samtidig civile luftfartsselskaber om at passe på.

- Kineserne provokerer, når de laver en zone i et område, andre siger, er deres. På den måde opbygges spændinger, som gør Kinas naboer meget nervøse for, hvad kineserne kan finde på, forklarer Uffe Ellemann-Jensen.

Det værst tænkelige

Han mener, at opførslen udvikler sig til at blive en trussel mod verdensfreden, for selvom Kina er et spændende land, er det også et regime, der vil bruge sin magt.

- Det værst tænkelige er, hvis Japan og Kina begynder at skyde på hinanden, og USA og Sydkorea bliver trukket ind i det. Når det først så vidt, er det svært at vende udviklingen igen.

For 100 år siden stolede man på, at den nyopfundne telefon og telegraf kunne slå hurtigt alarm, hvis situationen løb løbsk. I dag tror vi, at vi er alt for civiliserede til en ny verdenskrig og kan få kontakt med hinanden på et splitsekund. Men man skal huske at lære af historien, mener Uffe Ellemann-Jensen.

- Og så er det nødvendigt at sige til kineserne, at de foretager sig noget farligt, så der ikke sker noget, ingen af os ønsker.