Skotterne stemmer nej til løsrivelse fra Storbritannien. Det skriver flere britiske medier heriblandt BBC og Sky News med over 60 procent af stemmerne talt op.

Den store gamle arbejderby og nuværende finanshovedkvarter Glasgow stemte ja til at løsrive Skotland fra Storbritannien med 53 procent ja mod 47 procent nej.

Med omkring halvdelen af stemmerne optalt og officielt offentliggjort var resultatet i Glasgow fortsat ikke nok til at rokke ved føringen til nej-siden.

26 ud af 32 valgsteder har i skrivende stund fået talt stemmerne endeligt op, og omkring 54 procent stemmer nej til løsrivelse fra Storbritannien.

I "grænseområdet" med valgdistrikter tæt på England var flere steder et klart flertal for at blive i unionen med op til to tredjedele nej-stemmer.

Ikke bare skotterne men hele Storbritannien og en hel del i Europa og i EU-systemet venter spændt fredag morgen, mens resultaterne af uafhængighedsafstemningen tikker ind.

Nej-siden tog en tidlig føring med resultater fra de vestlige skotske øer som Orkney, Shetland og Clackmannanshire. De var blandt de allerførste til at få stemmerne opgjort.

Derimod stemte befolkningen i Dundee klart ja til uafhængighed med 57 procent ja-stemmer mod 43 procent nej. Oliebyen Aberdeen stemte endnu tydeligere den anden vej imod uafhængighed med 59 procent for ja og 41 procent for nej.

En mand, der skæver spændt til afstemningen, er katalaneren Roger Vernis. Han har taget vejen fra Katalonien for at støtte uafhængighedsdrømmen. Da valgstederne lukkede klokken 22 torsdag aften havde han på Edinburghs historiske "Royal Mile" været med til at sætte en lang række lys op, som symboliserede både det katalonske og det skotske flag:

»Vi vil holde vores egen uafhængighedsafstemning til november, og det her viser, hvordan det kan lade sig gøre på en demokratisk måde,« siger Vernis.

Den spanske centralregering har ikke accepteret den katalanske afstemning, men Vernis mener, at eksemplet fra Storbritannien vil sætte Spanien under pres.

»Hvis det bliver et ja, vil det betyde helt enormt for Katalonien, men også med et nej vil det fortsat vise, at det er sådan man gør i Europa. Selv hvis afstemningen hos os skal foregå i private hjem, vil vi gøre det, og hvis centralregeringen i Madrid griber ind, vil folk tænke på det her i Skotland,« siger han.

Den britiske premierminister, David Cameron, har bebudet, at han kort efter offentliggørelse af det endelige resultat vil holde en tale på TV. Dronning Elizabeth ventes at udsende en erklæring fredag aften, efter at resultatet er blevet bekræftet.

Valgdeltagelsen ligger på omkring 86,1 procent, og et endeligt resultat ventes klar fredag morgen omkring klokken 7, dansk tid.