Svenskerne bliver mere skeptiske over for indvandring, og tilslutningen til det indvandringskritiske Sverigedemokraterna vokser – også blandt indvandrere.

Uroen i Malmø er koncentreret om enkelte områder, som er præget af fattigdom og arbejdsløshed, men også af høj indvandring. Som Berlingske kunne fortælle i lørdags, er Rosengård et af de mere problematiske områder i byen, og her har 86 procent af de 24.000 beboere anden etnisk baggrund.

Alligevel afviser den socialdemokratiske borgmester for beskæftigelse og voksenudvikling i Malmø, Andreas Schönström, at byen har integrationsproblemer. Han mener ikke, at problemerne i området er knyttet til det faktum, at mange af de kriminelle er første- eller andengenerationsindvandrere. Det handler derimod om fattigdom og arbejdsløshed.

»Det handler ikke om religion, eller om at mennesker kommer fra et bestemt land. Det handler om, at børn vokser op i fattige hjem, hvor forældrene ikke har et arbejde, og de ikke får de samme muligheder som alle andre. Så er der stor risiko for, at de ender i kriminalitet. Det er uanset, om det er mennesker, der kommer fra Sverige eller andre lande,« siger Andreas Schönström.

Spørgsmål: Men når den grove kriminalitet er koncentreret om områder, hvor der bor relativt mange med anden etnisk baggrund, er der så ikke tale om et åbenlyst integrationsproblem?

»Nej. Det er et klasseproblem. Mennesker, som bor i Malmø har ikke samme vilkår, når de vokser op. Etnicitet har intet med sagen at gøre,« siger den socialdemokratiske borgmester. Men 65 procent af de svenske vælgere har ikke samme opfattelse som Andreas Schönström.

De mener ikke, at integrationen i Sverige fungerer, og de er utilfredse med, hvordan spørgsmål om indvandring og integration bliver behandlet. Derudover svarer fire ud af ti, at de er »meget kritiske« over for den indvandringspolitiske kurs. Det viser en ny måling fra analysebureauet TNS Sifo, som også afslører en stigende modstand i Sverige mod indvandring generelt.

»En del mener, at integrationen ikke fungerer. Og så er der indvandringen i sig selv, som, mener nogle, bør være mindre,« siger prognosechef hos TNS Sifo til SVT Nyheder.

Beskeden fra svenskerne til politikerne kommer efter månedsvis, hvor opbakningen til Sverigedemokraterna (SD) har været på himmelflugt.

En meningsmåling foretaget af TV4/Novus midt i juni viser, at 18 procent af svenskerne ville stemme på Sverigedemokraterna, hvis der var valg i Sverige i morgen. Det er endnu en rekordmåling for partiet, som har nydt stærkt stigende opbakning siden årsskiftet.

Derudover ønsker halvdelen af de svenske vælgere, at Alliancen samarbejder mere. SD blev sendt ud i kulden af næsten alle øvrige partier i Rigsdagen, da de indgik Decemberforliget og oprettede Alliancen for at undgå nyvalg.

Det betød, at SD blev sat helt udenfor indflydelse på trods af, at de fik 12,9 procent af stemmerne ved valget sidste efterår. Det er 51 procent af svenskerne ikke tilfredse med, viser en undersøgelse foretaget midt i maj.

»Hver gang vi har målt i løbet af foråret, er der blevet en mere positiv indstilling til at samarbejde med SD, og det gælder frem for alt partierne fra Decemberforliget, hvor to tredjedele mener, at man skal samarbejde mere,« siger Toivo Sjörén, prognosechef hos TNS Sifo til SVT Nyheder.

Noget tyder på, at mange af de stemmer, som Sverigedemokraterna høster, kommer fra Socialdemokraternas kernevælgere – medlemmer af fagforbundet LO.

I TNS Sifos måling er der en tydelig stigning i antallet af LO-medlemmer, som tilkendegiver støtte til Sverigedemokraterna. Samtidig er der et næsten lige så stort fald i opbakningen til Socialdemokraterna. Hele 26 procent af LOs halvanden millioner medlemmer svarer, at de vil stemme på SD, næste gang de får chancen.

»Jeg tror, at det her bygger på, at regeringen ikke har lykkedes at levere det, de gik til valg på,« siger svenske LOs vicetalsmand, Tobias Baudin.

I samme måling har TNS Sifo desuden bedt vælgerne forholde sig til, om de vil have nyvalg, og det svarer fire ud af ti ja til.

Den største procentvise stigning i opbakningen til det indvandringskritiske parti er dog hos indvandrere selv.

På et år er der sket mere end en femdobling i antallet af svenskere med anden etnisk baggrund end svensk, som vil stemme på Sverigedemokraterna. Sidste år ville 1,8 procent stemme på partiet, og nu vil 8,5 procent gøre det. Det viser SCBs partisympatiundersøgelse, som foretages to gange om året.

»Sverigedemokraterna går frem overalt, og så er det ikke så mærkeligt, at SD endda øger støtten blandt indvandrere,« siger Andrej Kokkonen, professor i statskundskab på Göteborgs Universitet til SVT Nyheder.

Han tror, at den stigende opbakning kan skyldes en hårdere retorik mod islam fra Sverigedemokraternas side.

»Mange er jo flygtet, fordi de har været forfulgt af for eksempel ekstreme islamistiske organisationer og bevægelser. Det kan især gælde for sekulære iranere og kristne syrere. Og når de kommer hertil, ser de, at Sverigedemokraterna er de mest kritiske mod islam, hvilket kan påvirke, hvordan de stemmer,« siger Andrej Kokkonen.