Det er første søndag i advent, og over hele Europa samles folk i hobetal på de mange julemarkeder. Men blandt gløgg, klejner og slikstokke finder man i år også tungbevæbnet betjente. Terrorfrygten er en realitet efter angrebet i Paris d. 13. november.

Julemarkederne ligner sig selv, men en ting er anderledes. Over hele Europa samler politiet sig for at beskytte de mange gæstende på julemarkederne. Efter terrorangrebet i Paris d. 13. november, er man blevet ekstra forsigtig, når mange mennesker samles, hvilket har ført til lukning af fodboldkampe og langt mere politi i gadebilledet.

Sikkerheden i den belgiske hovedstad Bruxelles er opjusteret til kategori 4, hvilket et det højeste sikkerhedsniveau. 
Sikkerheden i den belgiske hovedstad Bruxelles er opjusteret til kategori 4, hvilket et det højeste sikkerhedsniveau.  Foto: Olivier Hoslet
Vis mere

I Tyskland frygter myndighederne, at de store folkemængder på julemarkederne kan agere lette mål for terroristerne. Tysklands rundt regnede 2.500 julemarkeder tiltrækker hvert år over 50 millioner mennesker. Derfor har politiet over hele landet øget beredskabet, og ifølge mediet The Wall Street Journal er det på flere julemarkeder i tyskland blevet forbudt at have store tasker med, ligesom der er indsat ekstra mænd til at ransage julegæsternes tasker for farlige genstande.

Læs også:Kæde-sms skabte terror-frygt i Danmark: 'Vi aner ikke, hvem der har skrevet den'

»Vi vil gerne have, at folk kommer, men der er en usikker stemning lige nu. Absolut sikkerhed eksisterer ikke,« fortæller arrangøren af et af Dortmunds julemarkeder Hans-Peter Arens til The Wall Street Journal.

Her ses patruljerende politi, der går rundt på et julemarked i Dortmund, Tyskland.
Her ses patruljerende politi, der går rundt på et julemarked i Dortmund, Tyskland. Foto: INA FASSBENDER
Vis mere

Men det er ikke kun i de tyske byer, at politiet er mødt talstærkt op til julemarkederne. Også i Bruxelles, Strasbourg, Zürich og Paris, er der sat ekstra bemanding til at beskytte de mange glade julegæster. Det skriver norske Aftenposten.

I Strasbourg valgte myndighederne at gennemføre julemarkedsarrangementerne med de forbehold at aflyse alle arrangementer for børn, begrænse parkeringen i centrum samt at justere på sporvognslinen.

Her ses en flok franske betjente, der beskytter gæsterne på et julemarked i Strasbourg.
Her ses en flok franske betjente, der beskytter gæsterne på et julemarked i Strasbourg. Foto: VINCENT KESSLER
Vis mere

I Paris er man stadig dybt berørt af terrorangrebet d. 13. november, men man har alligevel valgt at holde julemarked på den kendte plads Champs-Élysées. Dog droppes den traditionelle indvielse med lys på gaden af respekt for terrorangrebets ofre.

Tilbage i Dortmund fortæller 71-årige Hans-Peter Arens, at han håber og tror på, at julemarkedet bliver en ligeså stor succes som det plejer til trods for terrorfrygten. Hans familie har stået for julemarkedet igennem de sidste fire generationer, og han husker, at julemarkedet i 2010 blev en succes, til trods for at der også var terrorfrygt den gang.

Belgiske soldater ved åbningen af julemarkedet i Bruxelles d. 26. november 2015.  
Belgiske soldater ved åbningen af julemarkedet i Bruxelles d. 26. november 2015.   Foto: EMMANUEL DUNAND
Vis mere