Der har gennem de senere år været flere forsøg på tilnærmelse mellem USA og Cuba, og nu har en aftale om fangeudveksling muliggjort et længe ventet tøbrud mellem de to ærkefjender.

Det er ikke helt uventet, at USA nu bebuder, at man vil normalisere forholdet til Cuba.

Det siger lektor Niels Bjerre-Poulsen, Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, er onsdag har brudt på et markant tøbrud mellem de to nabolande, der har betragtet hinanden som ærkefjender gennem mere end 50 år.

»Det har været noget, man har arbejdet på i årtier. Da Fidel Castro formelt trådte tilbage i 2008 og overlod ansvaret til sin bror, Raúl, talte man om, at nu kom gennembruddet. Det har man gjort flere gange siden, hvor man også har løsnet på nogle af de amerikanske sanktioner, eksempelvis på hvor mange penge eksilcubanere i USA kan sende til slægtninge i Cuba,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Amerikanernes kursskifte over for Cuba blev annonceret samme dag, som Cuba løslod en 65-årig amerikansk hjælpearbejder, Alan Gross, der har været tilbageholdt i fem år. Samtidig kom det frem, at en amerikansk spion, der har været fængslet i Cuba i to årtier, også løslades. Fra amerikansk side er tre spiondømte cubanere til gengæld blevet løsladt.

Præsident Obama sagde i en TV-transmitteret tale onsdag aften dansk tid, at 50 års isolationspolitik over for Cuba har slået fejl, og han opfordrede Kongressen til at fjerne den handelsblokade, som amerikanerne indførte mod Cuba i 1960. Obama pegede videre på, at USA allerede har normaliseret forholdet til gamle fjender som Vietnam og Kina.

Niels Bjerre-Poulsen mener, der er flere årsager til, at kursskiftet kommer netop nu.

»Det har været historisk og politisk betinget, at man har opretholdt blokaden mod Cuba, men det har også haft en del at gøre med amerikansk indenrigspolitik. Ikke mindst i en stat som Florida, hvor der har været en meget magtfuld gruppe af eksilcubanere, der stædigt har holdt fast i, at forholdet til Cuba ikke skulle normaliseres, så længe de ikke kan få erstatning for land og ejendomme, de har mistet i Cuba,« siger USA-kenderen.

»Den gruppe af eksilcubanere har været en vigtig og effektiv magtfaktor i forhold til Kongressen. Men de ældste af dem, altså dem, der flygtede fra Castro, er døde og erstattet af nye generationer, som har et mindre markant syn på en normalisering af forholdet, og som har stillet færre politiske betingelser for en opblødning,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Udover oprettelse af en amerikansk ambassade i Havana bebuder præsident Obama også en lempelse af de skrappe rejserestriktioner for amerikanske Cuba-besøgende.