____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Blomster, bamser og lys blev tirsdag stille lagt på Utøya for at mindes de otte mennesker, højreekstremisten Anders Behring Breivik først tog livet af ved at sprænge en bombe i det norske regeringskvarter, og de 69 han efterfølgende dræbte på den lille ø Utøya, hvor det socialdemokratiske ungdomsparti AUF holdt sommerlejr. 

Tre-året for dagen blev markeret med en mindesamling på øen, hvor blandt andre den tidligere norske statsminister, Jens Stoltenberg, deltog sammen med flere pårørende til de omkomne. 

Og for Jens Stoltenberg, der fik stor ros for at samle det sønderknuste land og tale mere om frihed og demokrati end om kontrol og lukkethed som svar på Breviks ubeskrivelige drab, er det vigtigt at markere årsdagen.

- Det var en smuk og værdig gudstjeneste, og jeg følte varmen og nærheden igen. Det er derfor, det er vigtigt at markere dagen for at snakke om det, der skete og forsikre os om, at det aldrig sker igen, sagde Jens Stoltenberg til norske Dagbladet efter mindegudstjenesten, der blev indledt med en tale af den tidligere AUF-leder Eskil Pedersen

- Vi deler sorgen med jer, som i tre år har haft en tom stol ved middagsbordet. Vi har et ansvar for aldrig at glemme dem, som vi inderligt ønsker fortsat skulle være her sammen med os. Det er et løfte, vi giver til hinanden i dag, begyndte Eskil Pedersen sin tale efter at have holdt et minuts stilhed for de mange ofre.

Men midt i sorgen understregede Pedersen, ligesom Stoltenberg, at noget lignende aldrig må kunne finde sted igen.

- Mit vigtigste budskab i dag er, at vi skal mindes og lære. Vi skal mindes de uskyldige liv, som gik tabt. Vi skal lære af det, som skete, så det ikke sker igen, sagde Eskil Pedersen.  

Selvom Jens Stoltenberg fik stor ros i ugerne og månederne efter angrebet, kom det året efter frem i en rapport, at myndighederne ikke havde handlet, som de burde. Og det endte med at påvirke Stoltenberg-regeringen, som tabte valget sidste år.Norges nuværende statsminister, Erna Solberg, var også til stede under mindehøjtideligheden, hvor hun sammen med sin mand lagde en blomsterkrans ved mindesmærket. Tæt ved pladsen, hvor båden MS Thorbjørn ligger til kaj, blev der også lagt bamser, hjerter og blomster til minde om de mange unge og de voksne, som mistede deres liv nogle få hundrede meter væk i lejren.

- Det er meget hårdt at møde disse folk, fordi det er så forskelligt, hvor langt de er kommet i sorgprocessen. Det tager tid. Det er forskelligt fra person til person, sagde Solberg og fortsatte:

- Det bliver hårdt at møde de pårørende og ungdommen herude, hvor der er sket så meget grusomt. 

Anders Behring Breivik blev i august sidste år idømt den strengeste straf i Norge for at dræbe de i alt 77 mennesker - en forvaringsdom på op til 21 års fængsel. Dommen kan dog forlænges i en periode på fem år ad gangen og kan derfor ende som en livstidsdom i praksis.