Det stod ikke skrevet i kortene, at Alexis Tsipras skulle indtage den rolle, han i dag gør i græsk politik. Grækenlands svar på Johanne Schmidt-Nielsen, som mod alles forventninger blev premierminister, og som midt i det græske gældsmareridt vred armen rundt på et måbende Europa.

Alexis Tsipras er født 24. juli, fire dage før militærjuntaen kollapsede, i 1974. Voksede op som barn i middelklassen af en far, der ejede et byggefirma, og hans tidlige ungdomsår gik mere med volleyball og passioneret støtte til det Athen-baserede fodboldhold Panathinaikos FC, end det gik med politik. Men det ændrede sig, da han mødte »Røde Betty«.

Det gjorde han i high school i slutningen af 80'erne. Peristera Batziana, som »Betty« i virkeligheden hedder, tog Alexis Tsipras med ind i det græske kommunistparti, og hun blev også siden kvinden i hans liv.

Han var med i et studenteroprør og engagerede sig  i den venstrepolitisk paraplyorganisation, Synaspismós, inden han senere fik plads i bystyret i Athen for venstrefløjskoalitionen SYRIZA.

Alexis Tsipras sammen med sin samleverske Betty Batziana, som menes at presse Alexis Tsipras til ikke at bukke under for EU's krav.
Alexis Tsipras sammen med sin samleverske Betty Batziana, som menes at presse Alexis Tsipras til ikke at bukke under for EU's krav. Foto: Andrea Bonetti
Vis mere


Undervejs uddannede han sig til civilingeniør, og »Betty« sig til it-ekspert, og sammen fik de to børn, hvoraf den ene er blevet opkaldt efter et af Alexis Tsipras’ store forbilleder, den argentinske revolutionær Ernesto Che Guevara - et andet af premierministerens store forbilleder er Venezuelas præsident, nu afdøde, Hugo Chavez.

I 2008 blev han formand for SYRIZA og den yngste partileder i landets historie. Fire år senere fordoblede partiet sit mandatantal og blev landets næststørste parti.

Han var selv blevet et politisk forbillede. Beskrevet i medierne som den slipseløse regeringsleder med BMW’en, den politiske gulddreng, som blev udråbt af Time Magazine til at være blandt de hundrede mest indflydelsesrige personer i verden.

Da Alexis Tsipras endte som landets næststørsteparti ved valget i 2012.
Da Alexis Tsipras endte som landets næststørsteparti ved valget i 2012. Foto: Reuters/Stringer
Vis mere

Men Alexis Tsipras er også blevet sammenlignet med trolddrengen Harry Potter, fordi han op til valget i januar fremtryllede den ene valgløfte efter det andet, som han ifølge sine kritikere aldrig ville være i stand til at holde.

»Tsipras lover paradis på jord uden ofre. En tilbagevenden til velstand i en slags magisk måde, som om han var Harry Potter,« sagde den daværende vicepremierminister Evangelos Venizelos, som også er formand for det socialistiske parti Pasok.

Men grækerne lod advarslerne og spydighederne og fare. De tog løfterne til sig om, at Alexis Tsipras ville stoppe EU’s nedskæringspolitik, sikre bedre låneaftaler med landets kreditorer og få afskrevet landets gæld. På valgdagen stak vælgerne det etablerede politiske system en syngende lussing og sendte Syriza til magten med 36,3 procent af stemmerne.

»Et historisk øjeblik for venstre-fløjen,« proklamerede Alexis Tsipras selv, da han fik nøglerne til den græske Statsministerium.

Det svarer til, at Johanne Schmidt-Nielsen herhjemme havde fået nøglerne til det danske af slagsen 18. juni.

Men med nøglerne fulgte også ansvaret for at lindre Grækenlands største hovedpine: at løse den græske gældskrise.

Den græske premierminister Alexis Tsipras anbefaler et nej til EU's reformkrav, som det gældsplagede land skal stemme om ved søndagens folkeafstemning.
Den græske premierminister Alexis Tsipras anbefaler et nej til EU's reformkrav, som det gældsplagede land skal stemme om ved søndagens folkeafstemning. Foto: ARMANDO BABANI
Vis mere

Seks måneder senere fik han de europæiske regeringsledere til at rive sig i håret, da han mod alles forventninger afviste at underskrive en ny låneaftale og i stedet krævede gælden på svimlende 2.400 milliarder nedsat. Kritikerne beskyldte ham for at være en dramakonge og for ansvarsflugt af værste skuffe - støtterne betragtede ham som tro mod sine værdier og sine vælgere.

I dag er den 40-årige Alexis Tsipras kendt ud over Grækenlands grænser som regeringslederen, der ikke vil se de økonomiske realiteterne i øjnene, fordi han nægter at indgå en ny låneaftale med landets kreditorer. Et ja i dagens folkeafstemning er lig med omfattende reformer, som han ikke vil byde sit folk. Det er »afpresning«, som han siger, og derfor skal grækerne efter hans anbefaling stemme nej. Men Alexis Tsipras presses også - indefra.

»Røde Betty«, Alexis Tsipras samleverske, befinder sig stadig på den yderste venstrefløj, og hun har angivelig truet med, at hun forlader Alexis Tsipras, hvis han giver efter for EU’s pres.

Det skulle Tsipras selv have betroet den franske præsident Francois Hollande ifølge den franske avis Le Canard Enchaîne.

»Han (Tispras, red.)  informerede mig om, at hvis han gav efter over for mange af kreditorernes krav, risikerede han ikke bare at miste sit parti, men sin partner, som er indædt militant og står lang længere ude på venstrefløjen end ham,« sagde Francois Hollande ifølge avisen.

Den græske premierminister Alexis Tsipras i færd med at lukke konvolutten med sin stemme under den græske folkeafstemning søndag 5. juli. Han anbefaler et nej til EU's reformkrav.
Den græske premierminister Alexis Tsipras i færd med at lukke konvolutten med sin stemme under den græske folkeafstemning søndag 5. juli. Han anbefaler et nej til EU's reformkrav. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
Vis mere

Alexis Tsipras sidder med andre ord i en stor knibe forud for dagens folkeafstemning. Han har anbefalet sit folk at stemme nej, men får den lammende usikkerhed og den højspændte situation i landet vælgerne til at stemme ja, så taber han ikke kun ansigt, men også magten. Alternativet: At blive siddende og bøje af risikerer at koste ham ægteskabet.