Militante fra Islamisk Stat (IS) har brugt kemiske våben. Det fastslår CIA's direktør, John Brennan, i et interview med CBS News.

»Vi har set en række tilfælde, hvor Isil (et andet navn for Islamisk Stat, red.) har brugt kemisk ammunition på slagmarken,« siger han.

Samtidig er Islamisk Stat i stand til selv at producere mindre mængder af klor og sennepsgas, der kan bruges som våben, vurderer CIA ifølge Brennan.

»Der er rapporter om, at Isis (et andet navn for Islamisk Stat, red.) har adgang til materiale, der kan bruges til at fremstille kemisk ammunition,« siger han.

I samme åndedrag advarer CIA-direktøren om risikoen for, at den islamistiske gruppe vil tage skridt mod at eksportere kemiske våben til Vesten, blandt andet fordi der vil være gode penge i en sådan forretning.

»Det er der en mulighed for. Det er også derfor, at det er så vigtigt at afskære de forskellige transport- og smuglerruter, som de har brugt,« siger John Brennan.

Uddraget af interviewet med CIA's direktør, der bliver vist i fuld længde i CBS News' "60 Minutes" på søndag, bliver offentliggjort få dage efter, at direktøren for USA's nationale efterretningstjeneste, NIA, James Clapper, kom med en lignende melding.

»Isil har også brugt giftige kemikalier i Irak og Syrien,« fortalte han et udvalg i Kongressen tirsdag.

Ifølge James Clapper er det første gang, en ekstremistisk gruppe har produceret og brugt kemiske våben til et angreb, siden den ekstremistiske japanske sekt Aum Shinrikyo udførte et giftgasangreb i Tokyos undergrundsbane i 1995.

Angrebet, også kendt som metrogasangrebet, dræbte 13 mennesker og sårede flere end 5000.

Den syriske præsident, Bashar al-Assad, og oprørsstyrkerne har også beskyldt hinanden for at bruge kemiske våben i den næsten fem år lange krig i landet.

Måneden efter et giftgasangreb nær Damaskus i august 2013 indgik Assad en aftale om, at Syrien vedkendte sig dets kemiske våbenprogram og lovede at skrotte det.

Assad udleverede derefter 1300 ton kemiske våben til FN og Organisationen for forbud mod kemiske våben, OPCW.

/ritzau/AFP