På vej til NATO-topmøde var presset Obama nødt til at holde krisemøde om Islamisk Stat.

WASHINGTON: For 14 dage siden satte Islamisk Stats brutale henrettelse af det amerikanske gidsel James Foley verden på den anden ende.

Samtidig truede Islamisk Stat (IS) med også at dræbe en anden amerikaner, Steven Sotloff, og i aftes gjorde IS efter alt at dømme alvor af dødstruslerne.

Henrettelsen af Steven Sotloff har sat USAs præsident, Barack Obama, under hårdt pres. Få timer før han skulle rejse til Europa forud for NATOs topmøde i Wales, samlede han sine rådgivere for at overveje mulighederne for at slå til mod gerningsmændene i Islamisk Stat.

De første amerikanske reaktioner antyder, at henrettelsen af Sotloff kan være det, der tvinger Obama ud i en hurtig offensiv strategi.

Angreb på IS i Syrien kan være på vej

Det kan betyde, at præsidenten er nødt til at slå til mod IS’ hovedkvarter dybt inde i Syrien i byen Raqqa langt tidligere, end han havde planlagt. Terrorbevægelsen dirigerer også irakiske aktioner fra syrisk teritorium.

Ikke alene var amerikanske poltikere chokerede over brutaliteten hos IS. Også almindelige amerikanere udtrykte på TV-stationer raseri over drabet og en forundring over, at Obamas nærmeste rådgivere gentagne gange har sagt, at USA står over for den værste terrortrussel nogensinde – uden at gøre noget for at bekæmpe den med alle midler.

Barack Obama har flere gange understreget, at han overvejer alle muligheder.

Præsidenten har langsomt opbygget en koalition i en fælles kamp mod IS med deltagelse af europæiske og arabiske allierede. USA ville ikke gå alene, som Obama udtrykte det. En uheldig udtalelse i sidste uge, hvor han sagde, at han »ikke havde en strategi« for at ramme IS, har yderligere lagt et pres på Obama.

En »alt for forsigtig« præsident

En af Demokraternes mest fremtrædende senatsmedlemmer, Dianne Feinstein, gav i går for første gang udtryk for, at hun synes, at præsidenten er »alt for forsigtig« – så nu er det ikke kun republikanerne, der angriber Obama for at være handlingslammet. men nu også kernen i det demokratiske parti. Den tidligere amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, har også været stærkt kritisk over for Obamas manglende handlekraft.

USA har fra luften angrebet IS i Nordirak 100 gange, men IS er tilsyneladende kun marginalt mærket af angrebene. De fleste kommentatorer er enige om, at Islamisk Stat ikke kan knækkes, uden at man rammer dets baser i Syrien. En talskvinde fra USAs udenrigsministerium siger da også, at USA i denne sag ikke er »bundet af grænser«.

Men talskvinden sagde også, at det var op til præsidenten at træffe beslutningen om at ramme IS i Syrien.