Wikileaks offentliggør tusindvis af påståede CIA-dokumenter, der giver et indblik i, hvordan efterretningstjenesten angiveligt arbejder på bl.a. at kunne overvåge folk via deres eget TV.

 

WASHINGTON. Wikileaks har offentliggjort tusindvis af dokumenter, som ifølge sitet selv afslører, hvordan CIA har udviklet sofistikeret software til at bryde ind i og overvåge folks trafik på computere, smartphones og internetforbundne TV.

Wikileaks oplyser, at dets kilde har delt dokumenterne og oplysningerne med sitet for at starte en debat om, hvorvidt den amerikanske efterretningstjeneste har overskrevet sine magtbeføjelser med hacking.

Dokumenterne kan ifølge New York Times være et alvorligt anslag mod CIA, der kan bruge hacking som et effektivt værktøj til at spionere.

Tirsdagens offentliggørelse af materiale omfatter næsten 8.000 websider med næsten 1.000 vedhæftede filer.

En anden afsløring - hvis Wikileaks´ egen påstand bekræftes – kan også sende chok gennem IT-verdenen. For i pressemeddelelsen fra Wikileaks hedder det, at CIA og dets allierede efterretningstjenester er lykkedes med at bryde krypterede koder på smartphones og tjenester til at sende chatbeskeder på apps som WhatsApp.

Ifølge Wikileaks selv kan regeringsansatte hackere også bryde ind i Android telefoner og indsamle lyd og besked-trafik.

Men særlig spionage via folks fjernsyn synes sofistikeret, hvis det bekræftes.

Ifølge et dokument fra juni 2015 gik CIAs bestræbelser, ifølge BBC, på at kompromittere et Samsung F8000 smart TV under kodeordet »Weeping Angel« - frit oversat til »Grædende Engel.«

De beskriver oprettelsen af en falsk »off« tilstand, der er designet til at narre brugere til at tro, at de har slukket for deres skærm. Men i stedet optager fjernsynet i det skjulte lyd, som senere kan overføres via internettet til CIA-servere, når TVet tændes igen.

Wikileaks beskriver sin offentliggørelse som den første af en serie af planlagte læk af CIAs aktiviteter i cyberspace. Organisationen, der er blevet berømt og berygtet for sine offentliggørelser af fortroligt materiale, kalder selv den nye aktion for »Vault 7.«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.