Den danske marinebiolog Marianne Nyegaard har gjort opsigtsvækkende fund, som bringer endnu et medlem ind i den særprægede familie af kæmpestore klumpfisk.

Marianne Nyegaard bor og arbejder med udgangspunkt fra Perth i sydvestlige Australien, og det er herfra, hun har gjort en spændende opdagelse, som i sidste uge blev publiceret i Zoological Journal of the Linnean Society.

Hidtil har forskerne troet, at der kun var fire arter af klumpfisk, men nu er en femte - 'the hoodwinker sunfish' – blevet føjet til listen. Og det er ikke mindst takket være den danske marinebiolog, som har boet og arbejdet i Australien i 10 år.

I flere år har Marianne Nyegaard studeret og analyseret prøver fra klumpfisk som en del af hendes PhD, og pludselig opstod en ny situation.

»Jeg havde aldrig nogensinde regnet med, at jeg ville finde den femte art klumpfisk. Men det var for spændende til ikke at undersøge nærmere. Så opdagelsen blev til en del af min PhD,« siger hun til BT over telefonen fra Australien.

Opdagelsen af den nye klumpfisk begyndte med, at japanske forskere undersøgte en klumpfisk fra Australien. Men klumpfisken kunne ikke artsbestemmes, og derfra begyndte Marianne Nyegaard at grave sig ned i emnet over store afstande.

»Pludselig begyndte den femte art at optræde i prøverne fra New Zealand, og så begyndte jeg at studere dens udseende. En stor del af studiet var at prøve at finde nogle af de klumpfisk,« forklarer hun og fortsætter.

»Jeg slår ikke selv klumpfisk ihjel, da jeg kun arbejder med levende dyr. Så jeg ventede simpelthen på, at nogle strandede. Australien og New Zealand er et stort område at dække, så jeg var meget afhængig af folk, der ringede om en stranding. Sådan fik jeg nyheden om fire strandede klumpfisk, som så var den nye art.«

Den fjerde klumpfisk, som strandede i New Zealand i 2014, rejste Marianne Nyegaard ned for selv at se på egen hånd. Hun dissekerede den og blev endnu klogere på arten. Hendes fremskredne arbejde er også takket være befolkningen, forklarer hun.

»De tre andre klumpfisk, der strandede, tog en almindelig mand sin datter med ud at se. De tog billeder, målte fiskene og tog prøver, som de sendte til mig,« siger hun.

Den nye art af klumpfisk hedder ’mola tecta’, og den har i udgangspunktet store ligheder med de øvrige mola-arter. Når fisken er en meter lang, begynder man imidlertid at kunne se lidt forskel på arterne.

»Klumpfisk kan blive tre meter i længden. Den største klumpfisk, vi fandt af den nye art, var 2,4 meter lang, men det er svært at vide, hvor stor den kan være. I de kommende år vil vi holde øje med nye strandinger,« fortæller Marianne Nyegaard.

Den femte art klumpfisk er bestemt til at leve omkring sydøen af New Zealand, sydvestkyten af Australien, Sydafrika og Sydchile – altså i det tempererede område af den sydlige halvkugle.

Klumpfisk dykker normalt ned til 300-600 meter, og de spiser vandmænd. De er nede et stykke tid og yoyo-dykker hele dagen lang, og det regner man også med, at den femte mola-art (the hoodwinker sunfich) gør.

Klumpfisk har i flere omgange strandet i New Zealand, og her ses Marianne Nyegaard med den ene af dem.
Klumpfisk har i flere omgange strandet i New Zealand, og her ses Marianne Nyegaard med den ene af dem. Foto: Privat
Vis mere

Marianne Nyegaard har efter mange år i Australien, hvor hun bor med sin mand, fået et stort netværk og godt kendskab til lokalbefolkningen. Det var også grunden til, at hun fik en opringning omkring de tre klumpfisk, der strandede i New Zealand. Hun mødte faren og datteren, da hun selv rejste derned.

»Ved den fjerde stranding kom de ned på stranden, og jeg gav datteren en t-shirt med en klumpfisk på, og faderen fik en kasse bajere. Det var fint at møde dem. Generelt har jeg fået stor opbakning af blandt andet offentligheden og universiteter,« siger Marianne Nyegaard.

I takt med årene har Marianne Nyegaad indhentet mere viden om den femte klumpfisk, men spørgsmål som, ved hvilken temperatur klumpfisken opholder sig på, skal stadig besvares.

Og hendes forskning vil også i fremtiden tage udgangspunkt fra Australien, hvor hun oprindeligt rejste ned for at tage erhvervsdykkercertifikat.

»Jeg kom aldrig herfra igen, fordi det var så spændende at arbejde som marinebiolog her. Men jeg udelukker ikke at komme tilbage til Danmark en dag,« slutter Marianne Nyegaard.

Som borger i Danmark har man imidlertid også mulighed for at studere klumpfisk i naturen. Ifølge Marianne Nyegaard strander der i november hvert år klumpfisk herhjemme.