Er der mon liv et sted derude?

Det har videnskabsfolk, lægfolk og ikke mindst filmbranchen spurgt sig selv om i årtier - hvis ikke endnu længere.

Nu har de amerikanske rumfartsorganisationen NASA opdaget en ny planet, som minder mere om jorden end nogen andre opdagede planeter.

Betingelserne for liv minder så meget om jordens, at NASA's forskere under en telekonference torsdag kaldte den nye planet for Jordens »større, ældre fætter.«

Det skriver det californiske nyhedsmedie CTV.

Planeten har fået navnet Kepler-452b efter det rumteleskob, som forskerne har brugt til at opdage den.

Kepler-452b's kredser rundt om sin potentielt livgivende stjerne minder meget om Jordens afstand til solen, men den jord-lignende er 60 procent større end Jorden.

Forskerne mener derfor, at Kepler-452b er lille nok og kølig nok til at der kan være flydende vand på overfladen – og er der det, kan der være liv på planeten.

NASA’s videnskabelige chef John Grunsfeld kalder planeten “det tætteste hidtil” på Jorden, der er fundet. Den jordlignende planet ligger i et solsystem, som er 1.200 lysår væk fra Jorden.

”Der er en ny dreng i klassen, som er flyttet ind lige ved siden af,” siger Kepler-missionens ledende dataanalytiker John Jenkins fra NASA’s Ames Research Center i Californien ifølge BBC.

Den nye planets sol er kun fire pct. større og 10 pct. lysere end Jordens, men er 1,5 milliarder år ældre. Det tager planeten 385 dage at komme hele vejen rundt om sin sol – 20 dage mere end Jordens.

Forskerne kan endnu ikke måle Kepler-452b’s masse, men regner med, at den er fem gange større end Jordens. Hvis planeten er lavet af sten, vil der med al sandsynlighed være vulkansk aktivitet. I så fald vil tyngdekraften på Kepler-452b ifølge NASA’s forskere være omkring dobbelt så stor som på vores planet.

NASA har i alt fundet 12 ’kandidater’, som alle ligger i en afstand til deres sol, der skulle give mulighed for liv. Af dem er Kepler-452b den første, der er blevet bekræftet som en planet.

Netop fordi Kepler-452b's sol er 1,5 milliarder år ældre end vores, bliver den nye planet ekstra interessant for forskerne. Studier af planeten kan nemlig være med til at klarlægge, hvilken udvikling Jorden forventes at gennemgå i takt med at vores sol bliver ældre.

Kepler-missionen blev lanceret i 2009 med det formål at finde beboelige planeter i andre solsystemer.