Danmark kom hæderligt ind i Vinter-OL i Sotji. Men det norske langrendslandshold sørger igen for dramaet - også når det ikke vinder guld. Norsk bronzemedalje koster store protester fra de russiske værter.

Det forblev et lille sving i sneen i Sotji, da de første danske deltagere ved Vinter-OL søndag kæmpede det bedste, de har lært for at aflevere et hæderligt indtryk.

Den 21-årige Christoffer Faarup fik dog en godkendt oplevelse i russiske Sotji, da han i kongedisciplinen styrtløb formåede at blive nummer 37 ud af 47 deltagere på den bratte 3,5 kilometer lange nedkørsel uden for værtsbyen. 6,32 sekunder efter den overraskende østrigske guldvinder Matthias Mayer er en evighed i styrtløb. Men ligesom med langrendsløberen Martin Møllers placering som nummer 52 ud af 68 i mændenes 15+15km skiathlon, var der absolut ingen grund til at skamme sig.

Men ingen kommer uden om Norge ved disse olympiske lege. Især ikke når dramaet skal findes. De nordiske naboer tog allerede lørdag føringen i medaljeregnskabet, da veteranen Ole Einar Bjørndalen og den kvindelige muskelmaskine Marit Bjørgen samlede guldmedaljer ind som reaktion på et pludseligt dødsfald til broren og træningsmakkeren til landsholdskollegaen Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Men Norge - og langrendsdisciplinen i særdeleshed - har åbenbart igen tænkt sig at være kongedisciplinen, når det kommer til OL-drama. Det ser fredeligt ud, når en flok topatleter i stramme heldragter glider rytmisk på velsmurte ski gennem nåletræsskove i snorlige formationer, men dramaet eksploderede igen søndag, da herrerne afsluttede de sidste 15 km i fri stil med en hektisk sprint.

Hjemme i Sverige fik en ukendt kvinde i Sundbyberg besøg af både politi og ambulance fra Stockholm, efter hun havde skreget så inderligt på sølvvinder Marcus Hellner, da han åbnede den afgørende spurt på vej op ad den sidste bakke. Naboerne havde ringet til alarmcentralen, fordi de vurderede, at de behjertede tilråb fra naboen måtte være udtryk for en livstruet sindstilstand.

Marcus Hellner fik nu blot sølv bag schweiziske Dario Cologna, der på trods af en ankelskade kunne humpe afsted med guldet.

Norge? Ja, de har den mest profilerede og åbenmundede langrendsprofil af dem alle. Og selvom Petter Northug gav ny næring til de bange anelser om, at hans svigtende form ikke lover for dobbelt norsk guld som i  Vancouver i 2010, så kunne han alligevel bidrage til dramaet. Northug blev sat allerede i bunden af den sidste stigning og den ellers så sprintstærke nordmand måtte glide ind som en ubetydelig nummer 17. Men den 28-årige mediedarling var efterfølgende fuld af energi til at spæde til en allerede opstået konflikt om den bronzemedalje, som Martin Johnsrud Sundby havde sikret Norge kort forinden.

Russerne var og er formentlig stadig i dag ubønhørligt utilfredse med, at nordmanden tilsyneladende mistede balancen og kursen og forhindrede sin nærmeste russiske konkurrent Maxim Vylegzhanin i at fortsætte i sit eget spor i sprinten. Det kostede en russisk protest, mens bronzevinder Sundby også beklagede foran både medier og jury. Han bedyrede dog sin uskyld over en forseelse, han i første omgang slap med en skriftlig advarsel for.

Værtslandets landstræner Jurij Tsjarkovskij havde ikke meget til overs for juryens beslutning i et forhold, hvor han mener, at Norges tilstedeværelse minder mest om en supermagts - selv for en russer på hjemmebane.

- Det kan virke som om, at det internationale skiforbund (FIS) er bange for nordmændene, mente Tsjarkovskij og erklærede, at russerne har tænkt sig at appellere dommen.

Og så kommer vi til dramakongen Petter Northug. For allerede inden havde han erklæret det, der lover for ny spænding i langrendssporene under OL i Sotji.

- Russerne skal få lov at få mere at protestere over. Nu bliver der krig, lovede Petter Northug.

Og så handlede Vinter-OL igen om Norge og Petter Northug på godt og ondt. Mandag morgen får de danske deltagere i Sotji igen lov at gøre deres for at udvide birollerne, når både de danske herrer og kvinder indleder curling-konkurrencen.