Et billede af paven i en fashionabel modefrakke tog i weekenden hele verden med storm.

Her ser man den 86-årige pave Frans spankulere nonchalant rundt i en stor hvid dynejakke, der er som taget direkte fra catwalken hos de store modehuse.

Og pavens skarpe modesans blev naturligvis hyldet på de sociale medier.

Problemet er bare, at paven aldrig har haft jakken på. Faktisk er det ikke engang paven på fotoet. Og fotoet – ja, det findes i princippet heller ikke.

Det er nemlig lavet i programmet Midjourney, hvor en computer skaber kunstige billeder baseret alene på beskrivelser.

Billedet af paven blev oprindelig delt i en tråd på Reddit, hvor brugere af Midjourney deler deres værker med hinanden.

Siden blev det lagt på Twitter – hvor konteksten ikke var kendt – og så tog det fart!

Her blev pavens sans for mode hyldet af både kendte og ukendte, mens billedet også startede en diskussion om, hvorvidt vi overhovedet kan stole på fotografier længere.

Blandt andet hos model og tv-vært Chrissy Teigen, som indrømmede for sine 13 millioner følgere:

'Jeg troede, pavens dynejakke var ægte, og jeg tænkte ikke to gange over det. Jeg kommer aldrig til at overleve fremtidens teknologi.'

Også herhjemme er folk blevet narret af den fancy frakke.

'Ved vi, hvor den kan købes?' skriver for eksempel tidligere radiovært og 'Her går det godt¨'-medlem Esben Bjerre på Twitter.

Med opfindelsen af den såkaldte AI-teknologi er det ikke første – og formentlig heller ikke sidste – gang, hele verden snydes af et falsk nyhedsfoto skabt af kunstig intelligens.

Omend scenen var så utrolig, at de færreste nok faldt for den, vakte det opsigt, da en håndfuld computergenererede og ved første øjekast virkelighedstro billeder af Trump-familien begyndte at florere for nylig.

I forbindelse med den mulige sigtelse af den tidligere præsident skabte Twitter-brugeren Eliot Higgins ved hjælp af programmets Midjourney en stribe billeder af Donald Trump udsat for en hårdhændet anholdelse.

Han har også leget med billeder af Vladimir Putin i et retslokale. De blev skabt i kølvandet på nyheden om, at Den Internationale Straffedomstol (ICC) har udstedt en arrestordre på den russiske præsident for krigsforbrydelser.

Enhver kan lave computerskabte billeder i programmer som Midjourney og DALL-E, hvor man ved hjælp af tekst kan bede computeren skabe et billede.

Det kræver dog lange, detaljerede beskrivelser at få et, der ser ægte ud. Og selvom værktøjerne allerede er veludviklede, har de problemer med at lave især hænder. De er derfor et godt sted at starte, hvis du vil tjekke, om du er blevet snydt.